![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych kolegów!
Od jakiegoś tygodnia tworzę pewien projekt internetowy. Przez rok miałem przerwę w programowaniu internetowym i teraz staram się nadrabiać. Chciałem podejść do sprawy ambitnie i stworzyć swój własny framework. Niestety pomimo tego że korzystam z fachowej literatury i sporo czasu poświęcam budowie własnego rozwiązania to tak naprawdę nie widać konkretnych efektów. Doszedłem do wniosku że w dzisiejszych czasach budowanie frameworków lub tworzenie w PHP od podstaw jest zadaniem dla ludzi posiadających sporo wolnego czasu. Przejżałem wiele frameworków, i szczerze mówiąc nie wiem który wybrać a nie chcę znowu uczyć się każdego z nich tylko po to żeby stwierdzić że jest kiepskim rozmiązaniem. W związku z tym jeśli możecie To napiszcie jakie jest Wasze zdanie na ten temat i jakie konkretne rozwiązania polecacie? Oczywiście rozwiązania mogą wychodzić poza PHP (.NET, Java itp) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownego kolegę,
Temat poruszany był już wielokrotnie. W zasadzie sprawa przedstawia się następująco, w mojej opinii, : * Własny framework: - dużo czasu potrzeba na jego stworzenie - skrojony na miarę - nie posiada niepotrzebnych opcji - wymaga dużej wiedzy, znajomość problemu, doświadczenia, umiejętność pracy przy tak dużych zagadnieniach * Cudzy framework: - dostępny od ręki - konieczność jego nauczenia się - mniejsze wymagania co do wiedzy itp. - przeważnie mniej wydajny Wszystko zależy od wielu czynników. Jeśli chcesz byśmy Ci polecili jakikolwiek framework to poczytaj forum, ale i tak skończy się na tym, że będziesz musiał każdy liznąć - a to dlatego, że każdy z nas korzysta z innych rozwiązań i one są dla niego optymalne. A Ty jeśli chcesz tworzyć to musi znać kilka różnych frameworków. Bo bycie programistą to umiejętność dobrania narzędzia do problemu - można powiedzieć, że jest to "kombinowanie jak zrobić by się nie narobić a zarobić" ![]() Wiem, że nie pomogłem nic a nic ale cóż - sam musisz zdecydować w czym Ci najlepiej to, że wszyscy noszą stringi nie znaczy, że będą dla Ciebie dobre prawda ? ![]() pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:36 |