![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ramach ćwiczenia się w js i jQuery(wersja: 1.2.3) postanowiłem popełnić Snake'a, który w praktyce wygląda tak: SNAKE
Info: -sterowanie na klawiszach W,S,A,D -jestem świadom, że odznaczenie inputa sprawia, że gra nie działa. Kody: jQuery:
css: Kod <style type="text/css"> /* <![CDATA[ */ div{ height:20px; width:20px; } div.pole{ background:#217F25; } div.glowa{ background:yellow; } div.ogon{ background:red; } div.owoc{ background:blue; } table.waz,#gameover { margin:20px auto; padding:0; } #gameover{ width:100px; } td,tr{ padding:0; margin:0; border:0; } /* ]]> */ </style> Trochę mi ten kod przycięło do lewej, no ale tak działa forum na tabulacje;) Ładniejszy w źródle strony:) Ten post edytował lord_t 18.07.2008, 21:19:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast
$('#czytnik').keypress daj $('document').keypress i powinno działac ;P -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$(document).key... pomogło, thx.
Jak zrobię kolejną wersję to tam już ową zmianę zamieszczę. PS. Ja już myślę, że tu jakaś opinia o skypcie a tu psińco;p No ale dzięki:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gierka nawet całkiem całkiem, ale według mnie:
- powinienneś dopracować grafikę - Na końcu gry wyświetla się GAME OVER i tyle. Brakuje mi tu punktacji -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest ok, ale nic specjalnego. Można powiedzieć, że sam silnik jest gotowy, ale to trzeba jakoś dokończyć, ładnie "opakować"
![]() Na przykład dobrze by było zrobić, że jeśli input jest odznaczony (czyli jeśli nie jest bodajże focus), to stopuje grę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2008 Skąd: СССР Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gra bardzo fajna, oceniam na 8/10. Zamiast kolorowych kwadracików można by zastosować prostą grafikę z przezroczystym tłem (tułów poziomy/pionowy, skręt głowy węża w różne strony, ogon itp.).
#EDIT: Literówka. Ten post edytował Михаил_з_СССР 11.08.2008, 16:27:32 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę kilka literówek w kodzie, np. ths.niemozliwy zamiast this.niemozliwy - to samo z ths.kierunek.
Ogólnie wężyk spoko ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tiraeth: autor wcześniej zrobił
Kod var ths=this; Nie wiem w jakim celu, ale IMHO to nie literówka ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodu nie oceniam (nie mam czasu przeglądać), ale efekt mi się podoba - na pewno sam bym lepszego nie uzyskał
![]() Co do grafiki też fajna, chociaż nie wiem czy ktoś będzie w to grać (trochę nie praktyczne) ale mi się podoba ![]() 8/10 - nic nie jest idealne, w kodzie wiedzę same polskie nazwy chociaż tylko zerknęłem na niego, nie sprawdzałem ![]() Pozdrawiam, WebNuLL(Babcia@Stefa) Ten post edytował Babcia@Stefa 11.08.2008, 19:20:28 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
Najpierw trochę odpowiem:
@tiraeth: to nie literówka;) ale fakt, że w wielu miejscach ths można było zastąpić this (co też zrobiłem). W jednym miejscu nie można ( $(document).keypress(function(e){...}), ponieważ tam this odwołuje się do document. @Babcia@Stefa: a od kiedy angielskie nazewnictwo są wyznacznikiem dobrego kodu? Nazwy metod są po ang, bo wydaja mi się krótsze niż pol. odpowiedniki. Jeśli lepiej i łatwiej czyta Ci się kody pisane całkowicie po ang. to możesz sobie przetłumaczyć ten kod. Wersja 1.1 Zmiany: -wyrzucenie 'czytnika' (thx dla bima2) -punktacja Kod jQuery (wkleiłem jako php tylko dlatego, żeby były TABy;) )
Kod css
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sterowanie w Operze wreszcie działa, aż się skusiłem zagrać
![]() Kod KONIEC GRY Zdobyte punkty: 283 Dobra robota ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Straciłem na tej grze około 10 min
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wersja 1.2
Wersja 1.3 Wersja 1.4 Zmiany (1.2): -sterowanie przeniesione z W,S,A,D na strzałki, -wąż i owoce w postaci graficznej Zmiany (1.3): -buforowanie wszystkich pól -zwiększenie hermetycznosci Zmiany (1.4): -usunięcie niejawnego eval() z setTimeout() -uproszczenie związane z klasą css
Ten post edytował lord_t 5.02.2010, 12:09:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie dobrze napisana aplikacja - na głębsze przejżenie kodu nie mam czasu i tylko ogólne uwagi
![]() Najpierw trochę odpowiem: @tiraeth: to nie literówka;) ale fakt, że w wielu miejscach ths można było zastąpić this (co też zrobiłem). W jednym miejscu nie można ( $(document).keypress(function(e){...}), ponieważ tam this odwołuje się do document. tak, zmienne prywatne i zasięg - tu ok, ale skoro już takie obtymalizacje i mała "hermetyzacja" kodu to dlaczego używasz eval?? - w ostatniej wersji też jest: Cytat Kod setTimeout(this.nazwa+".timeLoop()",this.szybkosc); i w powyższym właśnie jest eval ![]() podczas gdy zwróć uwagę i wklej w pasku adresu poniższy kod i zauważ, że też będzie działał: Kod java script:var a={b:function(){alert('ggg')},c:function(){setTimeout(this.b,1000);}};a.c();void(0); i jeszcze jedna mała uwaga - trochu nie mam czasu analizować kod ale tak na szybko patrząc na metody to chyba nie buforujesz uchwytu do elementów do których się da tylko za każdym razem ich szukasz w DOM?? np. w tej metodzie (tak na szybko nie zauważyłem buforowania uchwytów a i nie zwróciłem głębiej uwagi na logikę gry czy akurat tu da się zbuforować uchwyty): Kod this.putHead=function(i,j) { $('#'+i+'_'+j).addClass('glowa'+this.kierunek); this.checkCol(i,j); this.i=i; this.j=j; } a i nie wiem z jakiego edytora korzystasz więc czy te kreski, że to zmienne prywatne to nie wnikam... ale od razu napiszę jedną uwagę - zmienna prywatna może mieć tą samą nazwę (identyczną) jakby co jak zmienna publiczna i też definiując zmienne w argumentach funkcji danych zmiennych prywatnych nie trzeba definiować (chyba, że sprawdzasz czy jest podany argument) - i tu taki mały teścik: Kod java script:function test(){var a=2;this.a=3;this.a1=function(){return a;};this.a2=function(){return this.a;}};b=new test();alert(b.a1());alert(b.a2());void(0) ps. javascript w tych kodach ma być razem jak będziesz wklejał do paska adresu ![]() EDIT. ps. zaktualizuj sobie link do gry w temacie z Twoją ofertą do gry gdyż tam nie działa link ![]() Ten post edytował zegarek84 4.02.2010, 21:00:37 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za konstruktywny komentarz - Twoje rady uwzględniłem, a teraz kilka słów polemiki odnośnie eval(): Przedstawiony przez Ciebie kod nie działa w przypadku, gdy klasę tworzysz przy użyciu function(){}. Chętnie dowiem się jak to zrobić bez eval, może masz jakiś pomysł
![]() Updejtowany kod w poście powyżej (+ link do wersji 1.3). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz jadę w pociągu i deczo się "znieczuliłem
![]() a i nie chce mi się analizować (teraz znowu się drzemne ;p), ale chyba dało by się jeszcze kilka uchwytów do DOM zbuforować... a i nie musiałeś co chwila pisać var - jeśli masz pod rząd to mogłeś oddzielać przecinkiem... działający kod z setTimeout bez eval pod mozillą i operą: ________ EDIT usunąłem tego html'a bo rozwalał stronę a jest podane już rozwiązanie u lord_t PS. down nie czepiałem się kodu ;p - tylko pisałem, że tak można ![]() - kod musi być zinterpretowany po raz kolejny i jego interpretacja jest znacznie wolniejsza... - odwoływać się można w nim tylko do zmiennych globalnych będących w obiekcie window - co nie sprzyja hermetyzacji kodu ![]() podobnie z buforowaniem chodziło mi tez o to, że to jest wtedy szybsze - w sumie tu nie było potrzeby ale... ![]() pozdro ![]() Ten post edytował zegarek84 5.02.2010, 12:43:59 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
eval: bingo!
Uważam, że nie ma sensu już nic buforować - pozostały tylko odwołania na początku (budowanie planszy- wcale nie musi iść jakoś ekstra szybko) i na końcu (nie ma sensu - dwa jednorazowo wywoływane odwołania). var nie skrócę, bo nie lubię jak mi się ktoś czepia formatowania kodu;] A ponadto tak jest przejrzyściej. P.S. Kod poprawiłem dwa moje posty wstecz. Wersja online. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
318, nie było już za bardzo gdzie się zmieścić, powiększ mapę.
![]() Może możliwość stawiania jakiś kamieni na środku, jakiś edytorem mapy, takie marzenia, ogólnie 9/10 - SUPER! ![]() -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]()
|
|
Wersja 1.5
Zmiany (1.5): -grafika (w pełnym tego słowa znaczeniu) -pauza (spacja) -Snake() zwraca uchwyt do gry -preload obrazów(owoce, części węża) -restartowanie (bez odświeżania strony) P.S. Byłbym wdzięczny na sprawdzenie wyglądu w IE7 i ewentualnie jakiś zrzut ekranu w przypadku błędu. P.S.2. @ShadowD: jeśli rozwinę to pomyślę nad tymi przeszkodami:)
Ten post edytował lord_t 21.02.2010, 17:53:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kozackie!
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
swietne !
przydalaby sie jedynie lista graczy z najlepszymi wynikami |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Świetna gierka, a i postępy znakomite. Jak patrzę na pierwszą wersję i ostatnią, jestem pod zachwytem.
Przydałaby się jeszcze większa mapka i możliwość dopasowania szybkości węża... -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naprawdę super jeszcze lepiej by było jak bym widział wynik oraz by były bonusy na czas
![]() Twoja gra zmobilizuje mnie żeby douczyć się jQuery ![]() Ocena : 9/10 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:55 |