![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam jedno zapytanie:
oraz pare linijek niżej w kodzie drugie zapytanie:
Na końcu po wyświetleniu $row['data_ur'] i $row['data_start'] chciałbym wstawić również to co jest w zapytaniu wyżej czyli to: echo ''.$wmax[0].' - '.$wmax[1].''; W jaki sposób można to wykonać ? skoro to dwa inne zapytania z dwóch różnych tabel. -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podam przykład
jedno zapytanie wybiera dane z 2 tabel
tym zapytaniem pobierasz wartość imie z tabeli wyniki i wartość data z tabeli zawodnik_pol, za pomocą tego przykładu skonstruuj swoje zapytanie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwiązanie wygląda na idealne, tylko mam problem z wyświetlaniem, wywala mi każdy rekord z pierwszej tabeli razy ilość rekordów z drugiej tabeli... Zapewne przy wywoływaniu kolumny też trzeba dać nazwe tabeli z której jest wywołana, ale w którym miejscu to ująć ?:
'.$row['zawodnik_pol.id_zaw'].' '.$rowzawodnik_pol.['id_zaw'].' zawodnik_pol.'.$row['id_zaw'].' W którym miejscu umieścić nazwe tabeli ? -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
hmm w takim razie mam 2 problemy:
1) jak już widzicie ten WHERE mam mocno rozbudowany: WHERE id_klub='.$club.' AND rola like "z%" ORDER BY data_start ASC'); - więc w którym miejscu to umieścić ? ![]() 2) i drugi problem chyba jeszcze bardziej rozbudowany, bo mam oczywiście pola porównawcze gdzie w obu tabelach jest to samo ID tylko że przykłądowo w tabeli "zawodnik_pol" ma ID np: 3, natomiast w drugiej tabeli jest kilka pól o ID 3. Chodzi o to że w tym selekcie do tabeli "wyniki" jest mechanizm który wylicza najwyższy wynik z danego ID. -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak zbudowana jest Twoja baza, ciężko mi tutaj cokolwiek sprawdzić, więc pisane z palca, nie wiem czy faktycznie dobrze podobierałam pola. Ten post edytował Shili 10.07.2008, 15:43:00 |
|
|
![]()
|
|
hmmm wyskakuje:
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource ![]() -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podaj jeszcze raz cały kod z twoimi końcowymi zapytaniami
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak wygląda ten fragment kodu:
-------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |