![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem, a mianowicie chodzi mi o wysłanie tekstu POST'em ale nie wiem jak do zrobić aby tekst pobierało z <textarea>...</textarea>? Wiem że nie da rady normalnie pobrać stamtąd tekstu, ale czy istnieje jakiś sposób żeby można było go wysłać? Jeżeli nie ma to czy da się przerobić w jakiś sposób <input type="text" /> żeby było można w nim ustalać wysokość i szerokość pola tekstowego? (nie chodzi mi o size="ilosc znaków") Pozdr. Piro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 20 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakto w textarea sie nie da?;p
formularz: Kod <form method=post action=index.php> <textarea name="text"></textarea><input type=submit> </form> i potem dostęp do tego: Kod <?
echo $_POST["text"]; ?> -------------------- Impossible is nothing!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ale po wklejeniu do wysyłanego maila nie może go wysłać...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 20 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak wysyłasz mejla? funkcją mail? czy form action=mailto ?
-------------------- Impossible is nothing!!! |
|
|
![]()
|
|
mail() wcześniej zaznacza się maile poprzez formularz który wysyła je POST'em. Na następnej stronie jest właśnie textarea która wysyła POST'em tekst. Przekazane wszystko do samego końca zostaje odebrane i wstawione do mail().
DODANO: Mam takie pytanie ponieważ nasuwają mi się już wątpliwości... ile $_POST przechowuje zawarte w niej dane? Po zrobieniu testów wyszło mi że nie przekazuje ona wartości poprzez 2 strony (na każdej jest formularz) tylko kończy się na jednej. (pliki jeden.php, dwa.php, ostatnia.php, przez ostatnia.php wysyłany jest mail, a $_POST['mail1] dochodzi tylko do dwa.php). PS sory za 2 posty Ten post edytował Piro 7.07.2008, 19:29:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy formularz jest przekazywany tylko poprzez "jedną stronę". Formularz wysyłasz do jakiegoś celu (np. plik1.php).
|
|
|
![]()
|
|
Tyle to wiem ale wydawało mi się że tablica POST jest dostępna przez cały czas... jednak myliłem się
![]() PS chyba znalazłem sposób ale wypowiem się na ten temat jutro bo dzisiaj jest już późno. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak potrzebujesz kilka stron później to użyj session" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i po wysłaniu kasuj:)
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 09:11 |