![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z gd oraz z obrazkiem .png (w niektórych miejscach jest przeźroczysty). Po utworzeniu napisu niektóre literki są nieczytelne - jakby brakowało w nich pixeli. Po wywołaniu skryptu: test.php?text=wwwWWWwwprzyklad efekt jest następujący: ![]() (Dla tego przykładu stworzyłem pusty, czarny obrazek .png na którym najlepiej widzieć w czym jest błąd) Czy da radę w jakiś sposób poprawić jakość wyświetlanego tekstu? CODE header("Content-type: image/png");
$text = $_GET['text']; $im = imagecreatefrompng("test.png"); $kolor = imagecolorallocate($im, 255, 255, 255); $czcionka = "./verdana.ttf"; $wielkosc_czcionki = 7.5; // obliczamy dlugosc znakow by znac polozenie od prawej krawedzi $dlugosc_text = imagettfbbox($wielkosc_czcionki, 0, $czcionka, $text); $dx_text = (imagesx($im)) - (abs($dlugosc_text[2]-$dlugosc_text[0])); imageSaveAlpha($im, true); ImageAlphaBlending($im, true); // ujemna wartosc koloru wylacza antyaliasing imagettftext($im, $wielkosc_czcionki, 0, $dx_text, 15, -$kolor, $czcionka, $text); imagepng($im); imagedestroy($im); ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imagepng" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
czyli:
więcej w manualu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawienie jakości na 100 w tym wypadki nic nie zmienia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten kod co podałeś jest całkowity jeżeli nie to podaj cały to przetestuje
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz użyć imagestring" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub poprostu uzyj innej czcionki...
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umieść gdzieś ten czarny obrazek .png który utworzyłeś, bo to w nim tkwi problem
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
tak - jest to kompletny kod.
jest to typowy, zwykły obrazek png (taki utworzony w paincie ![]() oto jego adres: ![]() w imagestring nie moge zastosowac innej czcionki. Jesli chodzi o czcionke, to bardzo by mi zalezalo na verdanie 7 badz 7.5 i zastanawiam sie czy moze popelnilem gdzies blad w kodzie, czy tez jest mozliwe w jakis inny sposob uzyskanie napisu czcionka ttf dziekuje za zainteresowanie tematem!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
krysteck, no nie wiem - ja uruchomiłem ten kod nawet na obrazku który dałeś, i nie ma żadnych problemów (tzn tekst jest czytelny). Jesteś pewny, że używasz właściwej czcionki, a nie np. jakiejś jej odmiany? 'Moja' verdana.ttf zajmuje dokładnie 171 792 bajtów.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
niestety, próbowałem z różnymi wersjami czcionki.. efekt ten sam.. chyba nie da się tego przeskoczyc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jaka wersja PHP? Umieść całe archiwum zawierające czcionkę, plik png i skrypt generujący. Jak już pisałem - u mnie działa.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 5 Dołączył: 13.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:41 |