![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc chce się troszkę pobawić w optymalizację mojego projektu. Do configu mysql dodałem wpis
Kod log-slow-queries=c:/slowqueries.log uruchamiam mysql z odpowiednim parametrem Kod net start mysql --log-queries-not-using-indexes plik się utworzył, ale niestety nic się do niego nie zapisuje, co jeszcze trzeba zrobić ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zadać takie query (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Tak naprawdę jeżeli nie popełniłeś, żadnego błędu i nic tam nie wskakuje to tylko się cieszyć. Poza tym jest parametr (long_query_time) określający w sekundach kiedy query jest traktowane jako long (domyślnie jest chyba 10 z tego co pamiętam). Co do drugiej opcji to możesz spróbować zadać query które nie wykorzysta indeksu, żeby sprawdzić czy naprawdę tam wszystko wpada. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie chodzi o to że zadaje takie query i nie ma go zapisanego
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ustawia dobrze opcję log-queries-not-using-indexes?
Kod mysql> show variables like 'log%';
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie do tego doszedłem że nie
Kod log_queries_not_using_indexes OFF
log_slow_queries ON Ten post edytował zzeus 18.06.2008, 19:37:21 |
|
|
![]()
|
|
spróbuj to wpisać w plik konfiguracyjny zamiast dodawać do linii poleceń
|
|
|
![]()
|
|
wpisałem, i dalej nic
|
|
|
![]()
|
|
jesteś pewny, że nie ma literówki? bo jeżeli jest w cfg to powinno działać bezproblemowo
|
|
|
![]()
|
|
No udało się, teraz jest włączone, ale dalej nic nie zapisuje do pliku :/
Znaczy się nie zapisuje zapytań, bo nagłówek jest jakiś wstawiany Ten post edytował zzeus 18.06.2008, 20:37:28 |
|
|
![]()
|
|
poczytaj o long-log-format czy jakos tak, moze to pomoze
|
|
|
![]()
|
|
Hehe w końcu udało mi się rozwiązać problem. Otóż standardowo logi zapisywane są w bazie danych 'mysql' w tabeli 'slow_log'. Aby to zmienić trzeba dodać w configu następujące wpisy
Kod log-output=FILE
log-slow-queries=c:/slow_queries.log log-queries-not-using-indexes |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:47 |