![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Mokotów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Co mogę zmienić w tym kalendarzu, by pokazywał on najbliższe wydarzenia od góry nie od dołu? Adres z kodem: http://www.webdesigns1.com/php/tutorial.php Adres z kalendarzem: http://www.pseo.info/kalendarz Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem tutaj jest taki że pobierane są dane odrazu z pliku i wyświetlane,
wydaje mi się że nie ma możliwości posegregowania tegow odwrotnej kolejności. A wsadzenie tego wszystkiego do tablicy i nieodwróceniu danych w tablicy mija się z celem. Proponuje przepisać ten skrypt aby wykorzystywał mysql wtedy będziesz mógł operować danymi w każdy sposób. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Mokotów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nauczycielka powiedziała, że nie jest to prawda
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A wsadzenie tego wszystkiego do tablicy i nieodwróceniu danych w tablicy mija się z celem. Niestety, to chyba jedyne sensowne wyjście... Szukałem sposobu na sortowanie danych w DirectoryIterator i nie znalazłem innego rozwiązania prócz wrzucenia do tablicy i przesortowania... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jak mogę to zrobić?
![]() Taki mam kod: Kod <?php
$date = date("Ymd"); $handle=opendir('events'); while (($file = readdir($handle))!==false) { if ($file >= $date) { include("events/$file"); } } closedir($handle); ?> Ten post edytował Itep 9.06.2008, 20:27:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Wrzuć nazwy plików do tablicy i ją przesortuj.
Po szczegóły zapraszam do manuala. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Mam teraz taki kod:
Kod <html> <head> <title>Events</title> </head> <body> <h1>Events</h1> <table cellpadding="3"> <tr><th>Date</th><th>Event</th><th>Location</th></tr> <?php $date = date("Ymd"); $tablica=array($file); $a = sizeof($tablica); $handle=opendir('events'); while (($file = readdir($handle ))!==false) { for ($b = $file; $a > $b; $b++) { sort($tablica); echo "$tablica[$b]"; } if ($file >= $date) { include("events/$file"); } } closedir($handle); ?> </table> </body> </html> Ale niestety nie działa... E: Pojawia się błąd o zbyt długim czasie sortowania tablicy. Ten post edytował Itep 9.06.2008, 21:00:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw odczytaj wszystkie pliki do tablicy, a dopiero potem ją posortuj.
sort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, natsort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, natcasesort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, readdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Co to w ogóle ma być? Wiesz chociaż co masz pod zmienną $a i $b? -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem to na podstawie tego: http://www.siteql.net/web-pophp16.html
|
|
|
![]()
|
|
Sortuj tylko raz, tamten "kurs" jest do d...
Masz tu najlepszy: http://pl.php.net/sort Ten post edytował erix 10.06.2008, 15:50:18 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że taki kod ma sens:
Kod $tablica = array($file); $a = count($tablica); sort($tablica); for ($b=0; $b <= $a; $b++) echo $tablica[$b]; Jak rozumiem najpierw zliczam ilość indeksów w tabeli za pomocą funkcji count(), później sortuję za pomocą pętli for. Czy mylę sie? Mój główny problem polega na tym, jak osadzić to w tym: Kod <html> <head> <title>Kalendarz</title> </head> <body> <h1>Kalendarz</h1> <table cellpadding="3"> <tr><th>Data</th><th>Wydarzenie</th></tr> <?php $date = date("Ymd"); $handle=opendir('wydarzenia'); while (($file = readdir($handle))!==false) { if ($date >=$file) { include("wydarzenia/$file"); } } closedir($handle); ?> </table> </body> </html> Nie wiem, w którym dokładnie miejscu mam to wpisać, by całość zadziałała. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak rozumiem najpierw zliczam ilość indeksów w tabeli za pomocą funkcji count(), później sortuję za pomocą pętli for. Pierwsze się zgadza. Ale drugie nie - pętla służy tutaj do wyświetlenia elementów, sort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual służy tutaj za funkcję sortującą. To jest tylko jedna linijka, odczep się tej pętli do sortowania. ;P Cytat Nie wiem, w którym dokładnie miejscu mam to wpisać, by całość zadziałała. Najpierw zmodyfikuj pętlę while, aby wpisywała elementy do jakiejś tablicy, a nie od razu je include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual'owała. Sortowanie i pokazywanie (ten kawałek kodu) wrzuć po while. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Czy takie coś ma sens?
Kod <?php
$date = date("Ymd"); $handle = opendir('events'); while (($file = readdir($handle))!==false) { $tablica = array($file.php); $a = count($tablica); sort($tablica); if ($file >= $date) { echo ($tablica[$file.php]); } } closedir($handle); ?> |
|
|
![]()
|
|
Przeczytałeś uważnie mojego poprzedniego posta?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Z poprzedniego posta zrozumiałem, że pętla for jest niepotrzebna i wystarczy samo sort. Czy tak jest? A drugą część starałem się zrealizować tak, jak umiałem, choć zapewne nie jest ona pozbawiona błędów
![]() E: Wybaczcie moją głupotę, ale w PHP dopiero raczkuję. Ten post edytował Itep 10.06.2008, 20:55:27 |
|
|
![]()
|
|
A co może oznaczać to moje zdanie?
Cytat Sortowanie i pokazywanie (ten kawałek kodu) wrzuć po while. Cytat E: Wybaczcie moją głupotę, ale w PHP dopiero raczkuję. Ale to Cię nie zwalnia z czytania ze zrozumieniem. Każdy kiedyś zaczynał, ale nikt nie będzie myślał za Ciebie, jeśli Ty tego nie będziesz robił. Poza tym, poczytaj, jak się używa tablic. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Mam taki kod:
Kod <html> <head> <title>Events</title> </head> <body> <h1>Events</h1> <table cellpadding="3"> <tr><th>Date</th><th>Event</th><th>Location</th></tr> <?php $date = date("Ymd"); $handle = opendir('events'); while (($file = readdir($handle))!==false) { $tablica = array($file); $a = count($tablica); $x = $file; if ($file >= $date) { } } for( $x = 0; $x <= $a; $x++ ){ sort($tablica); echo("$tablica[$x]"); } closedir($handle); ?> </table> </body> </html> Problemy są dwa. Pierwszy polega na tym, że skrypt zwraca jedynie pierwszy z plików. Drugi zaś dotyczy tego, że skrypt jedynie wypisuje plik/pliki, a nie działa sam kalendarz. Jestem coraz bliżej rozwiązania, ale wciąż są pewne mankamenty. Proszę o pomoc, pozdrawiam. E: Nieaktualne. Ten post edytował Itep 11.06.2008, 17:14:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:29 |