![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Natknąłem się już bardzo dawno temu na całkiem sympatyczny skrypt który pozwolił mi wyświetlac obrazki w galeri czytając w nim kolejno obrazki według rozszerzeńi ukladajac je w jednej kolumnie. Projektując swoją stronę staram się puki co ograniczac do minimum koniecznosc łaczenia z bazą danych... wiec wpadłem by tworząc skrypt "aktualnosci" na stronie posłużyc sie w zasadzie takim samym rozwiązaniem... problem polega tylko na tym że gdy przekształcam sobie ten skrypt mam problem z funkcją.....
chciałbym to zamienic na
już pogubiłem się jak to zapisac gdyż w jednym miejscu chce przywolac 2x kod php. pierwszy raz jako głowny a drugi raz jako wstawiony w kod html....
Nie wiem czy do końca ten skrypt jest poprawny bo chciałbym odczytywac np pliki o rozszerzeniu nie php a np .txt ale to zmieniam w array... Może znacie jakieś inne lepsze rozwiązanie na stworzenie skryptu który zwyczajnie będzie czytał kolejne pliki z jednego katalogu i dołaczał je od np najstarszego do najnowszego datą , albo chociaz nazwą 0001,, 0002 ,, 0003 chociaż lepiej bylo by to zrobic uwzględniajac date modyfikacji... ale tak by nie dało się czegoś zaincludowac z zewnątrz... Ten post edytował renderman 9.06.2008, 17:00:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos takiego (nie gwarantuje ze bedzie to dzialac - podalem jak podmienic jedno echo na drugie):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpadłem na to dosłownie chwile przed Twoim postem.....
Kod przechodzi .. ładuje sie poprawnie cała funkcja ale w rezultacie otrzymuje tylko gdy zamiast include wpisze echo aktualnosci $ file dostaje listing plików Kod plik1.txt plik2.txt wiec wnioskuje ze cały skrpyt dziala poprawnie do momentu include... .. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Nie mogłem dopisac poprawnie do poprzedniego postu wiec napisze to jeszcze raz
zwraca mi więc poprawnie... teraz tylko jak zaincludowac kazdy plik Dodane po 5 min (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) .. Czeski bład (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) prawdopodpbnie niepotrzebnie wczesniej zamykałem przy include wszystko w nawiasy teraz dziala ... Działający kod wygląda następująco ....
tak celem wyjaśnienia.. jaką funkcje ma ". " tóż przed $file ? czy to jest kropka rozszerzenia...? bo nie do konca rozumiem sens jej istnienia.. Generalnie bylo by wszystko ok... Z tym że pliki tekstowe ładują się w kolejnosci 0001.txt 0002.txt 0003.txt itd... Czyli wyświetlając to wszystko w postaci przetworzonego skryptu dostaje .1 .2 .3 Teoretycznie mogłbym nazywac każdego posta od konca zaczynajac np 10000000.txt 09999999.txt 09999998.txt ale może dało by się to inaczej jakoś zrobic ? jakiś pomysł ? Albo uwzględniajac date albo odwracajac kolejnosc ale zupełnie nie mam pojęcia jak to odwrócic... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:07 |