![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
sytuacja jest taka: wyświetlając tekst na stronie robię tak: odczytuję plik tekstowy (tablica) i każdy element tablicy umieszczam w paragrafach HTML. Dzięki temu rozwiązaniu (tablica zamiast wyświetlenia pliku jako jednej całości) stworzyłem sobie możliwość dodania obrazka przy każdym paragrafie nie umieszczając kodu obrazka w stronie (wgrywane obrazki przyjmują nazwę która jest kolejnym kluczem tablicy). to wszystko działa dobrze, więc problem jest gdzie indziej. problem: podczas edycji pliku tekstowego skrypt sam dopisuje mi do pliku dwie spacje, przejście do nowej linii i tabulator. Dopiero po tym pojawia się treść pliku (nawet gdy w edytorze gedit edytuję plik, to skrypt go "poprawia" podczas edycji) i nazwy obrazków przestają odpowiadać już paragrafom (na dodatek przechodzą do wyższych paragrafów z każdą edycją, bo skrypt znów dopisuje swoje znaki). powinno być tak: paragraf1 paragraf2 paragraf3 a jest tak: //w tej linii są dwie spacje paragraf1 //przed tym paragrafem jest tabulator, ale tu na forum go nie widać paragraf2 paragraf3 poniżej podaję kod PHP odpowiedzialny za edycję pliku:
czytałem w manualu coś o tym, że jest różnica pomiędzy parametrem 'w', a 'w+' i, że tam komuś skrypt kasował znaki, ale u mnie one się dodają zamiast kasować. Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest przerwa więc odpisuje.
próbowałem użyć już trim, zapomniałem o tym wspomnieć. ale próbowałem go w innym miejscu. całość kodu wygląda tak:
czyli jeśli zaczynam edycję pliku i jeszcze nie wprowadziłem zmian, to wyświetla mi się strona z formularzem w którym mogę zmienić treść pliku. Jak już zmienię treść i "POSTnę" zmiany, to wtedy wiadomo, druga część kodu. w przypadku rozpoczynania edycji, includuję plik html który wygląda tak ($folder_html_inc.admin_aktual.php) :
trim tutaj nie daje oczekiwanych rezultatów. nie wiem gdzie mam je wstawić. dodam jeszcze, ze skrypt dopisuje te spacje, enter i tabulator przed wprowadzeniem zmian, przy wyświetleniu pliku w textarea formularza. Gdy dokonam zmian, to znów mi dodaje. edit: oczywiście w trakcie meczu też odpiszę natychmiast --------------------------------------------------- EDIT: MÓJ BŁĄD. zauważyłem, że w pliku formularza ja sam dałem dwie spoacje, enter i tabulator, żeby ładnie html wyglądał. problem rozwiązany. Przepraszam wszystkich za zawracanie głowy -------------------------------------------------- Ten post edytował hiszpanespaniol 8.06.2008, 20:59:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:38 |