![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedługo kończę kontrakt w USA i wracam do Polski. Firma w której pracuję chce kontynuowac współpracę w związku z czym mam kilka pytań.
1. W jaki sposób najlepiej rozliczac się z ZUS i Urzędem Podatkowym? 2. Czy muszę otwierac działalnośc gospodarczą czy mogę pracowac jako osoba wykonująca wolny zawód? 3. Co jest dowodem na wykonanie usługi i czy faktura w języku angielskim wystarczy? 4. Co mogę odliczac od podatku pracując w domu? Czy abonament telefoniczny czy internetowy też wlicza się w koszta uzyskania przychodu? Może ktoś z Was miał już podobny problem, proszę o sugestie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
takie i inne pytania nalezy zadac kancelarii podatkowej
tam otrzymasz najbardziej rzeczową i kompetentną odpowiedź -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też by mnie interesowały odpowiedzi na te pytania, bo od jakiegoś czasu pracuję w domu. Jakby jakiś doświadczony freelnacer mógł napisać jak to wygląda byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Najlepiej przez księgowego bo podatki są tak porąbane ze samemu niepotrzebnie sie zestresujesz. taka impreza to 100-300zl miesiecnzie
polecam podatek liniowy i rozliczenie kwartalne zus to jakeis 800zl na miesiac a podatek to 19% Jezeli zakladasz pierwsza dzialalnosc to placisz tylko jakeis 300zl zusu przez 2 lata 2. Raczej musisz otworzyc dzialalnosc, tak bedzie wygodniej dla Ciebie i dla klienta. Wystawiajac faktury do USA nie placisz VATu wiec jest to calkiem spoko 3. to juz zalezy jak dogadasz sie z klientem, wazne jest w polsce jednak aby klient z USA ta fakture fizycznie podpisal bo inaczej dostaniesz kare do zaplacenia za brak VAT. Taki bez sensu przepis ![]() 4. jak masz firme to odliczyc mozesz: telefon internet auto i benzyne koszty ksiegowego kupiony komputer meble do biura nawet czesc rachunku za prąd aha podpisz umowe w EURO albo zlotówkach bo inaczej szybko moze przestac ci sie to oplacac |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kris bardzo mi pomogles zwlaszcza podpowiadajac ze moge placic podatek liniowy i nie place VAT ... juz zaczynalem sie obawiac ze 60% tego co zarobie (22% VAT i 40% dochodowy) sprawi ze lepiej jak poszukam sobie pracy w Polsce.
Planuje wizyte u doradcy zeby dogadac wszystko ze szczegolami tak czy tak ... chcialem mniej wiecej wiedziec orientacyjnie co i jak poki jeszcze jestem na etapie negocjacji. Dzieki wielkie. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:33 |