![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Skąd: United Kingdom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
cześć mam pytanko, nie umie do końca zrozumieć linijki poniżej dla jasności powiem co wiem, tak więc oczywiście jest to wyjęte z kontekstu jednak nie w tym rzecz, chodzi o końcówkę '!== false' doszedłem do wniosku, że to po prostu zamienia sie w prawdę czy tak?
ale jeśli to dlaczego po prostu nie zrobić true, myślę że działanie się zgadza ale coś pochrzaniłem .. ;pp dzięki za odpowiedź
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 28.03.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zapis !== oznacza: nieidentyczne.
W wolnym tłumaczeniu lewa strona nie jest równa prawej lub jest innego typu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warunek logiczny wewnątrz instrukcji if sprawdza po prostu czy wartość zmiennej $id jest różna od false.
Można byłby zapisać to wszystko tak:
To co podałeś to po prostu, inny zapis. Trochę skrócony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat że to po prostu zamienia sie w prawdę czy tak? Nie, to się zamienia w "różne od false". Patrzac na kontekst to funckcja zwraca ci albo false, albo id (liczbe). !== false oznaczac bedzie ze zwrocila liczba.Mozesz dac tak ==true co w kontekscie liczb i false da ci taki sam wynik co !== false. Aczkolwiek uwazaj przy takich zabawach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) == to nie to samo co === - patrz dokumentacja w manualu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Skąd: United Kingdom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czyli jest jak jest nie martw się zostanę przy operacji z !==false, a manual odwiedzę później dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
=== true to to samo co !== false
|
|
|
![]()
|
|
no wlasnie ze nie.
chociazby w tym przykladzie: funkcja zwraca albo false albo inta. Jak dasz === true to ten warunek nigdy nie bedzie spelniony tak wiec panie @mlody w zimnej wodzie "company" ((IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) uzywaj operatorów w zaleznosci od kontekstu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
haha. no ale na zdrowy tok myslenie przeciwienstwo false jest true, a znak !== oznacza ze nie sa takiego samego typu a jeszcze z false to zwraca ze bycie innego typu jest fałszem czyli znak === tzn bycie takiego samego typu z true wg mnie jest prawidłowy. nie wiem jak sie to waszym ukochanym manualu kształtuje bo tam nie zagladam ale w moim automacie wyglada to tak! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Podalem ci przyklad, ze twoj "automat" jest niedopracowany, poco wiec sie sprzeczasz?
5 === true da ci false 5 !== false da ci true widzisz subtelną roznice? Nadal twierdzisz ze "=== true to to samo co !== false" ? Bylbys blizej prawdy jakbys uzyl do porownania ==true i != false i jeszcze jedno: Cytat nie wiem jak sie to waszym ukochanym manualu kształtuje bo tam nie zagladam nie osłabiaj... wyjezdzasz z teoriami, ktore wymyslasz na poczekaniu bez zadnej wiedzy teoretycznej i praktycznej, piszesz ze nie zagladasz do fachowej literatury i jeszcze sie klócisz. Nie daj boze jakis poczatkujacy skorzysta z twoich rad...
|
|
|
![]()
|
|
ja nie mowie zeby inni korzystali z moich rad na temat korzystania z manula. ja nie korzystam i to moja sprawa a czy inni korzystaja czy nie to mi to za przeproszeniem zwisa takze bez obrazy
|
|
|
![]()
|
|
Chyba nie zrozumiales o jakich radach mowilem.
Nie mialem na mysli korzystania z manuala. Miałem na mysli twoje stwierdzenie ze !== false jest jednoznaczne z === true. I o takie rady mi chodziło. Fakt, źle to nazwałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ale skoro juz wspominasz manuala to moze jednak zacznij z niego korzystac bo wymyslanie wlasnych błędnych teorii na potrzeby tak prostych rzeczy, to chybya nie tędy droga. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:40 |