![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cssów używam już od pewnego czasu i uważam, że sa po prostu wspaniałą ideą. Tylko do szczęścia brakuje mi dobrego opanowania pozycjonowania elementów na stronie. Do tej pory robię to właściwie na wyczucie - eksperymentuję i patrzę jakie będą efekty - wypraktykowałem sobie, że robię wszystko
Kod float:left; /*lub right :)*/ i stałe wysokości i szerokości elementów. Wtedy wiem mniej więcej jak się będą zachowywać divy na stronie. Ale często nie wiem co dlaczego się dzieje - czemu jak div zewnętrzny niema float:left; to już coś sie pierniczy, od czego zależy że div czasem się rozciąga w zależności co ma w środku a czasem nie i wiele innych. Wiem o różnych typach wyświetlania elementu jak block inline cośtam inline block i jak powinny się zachowywać ale i tak nielogiczne czasem mi się to wydaje, tzn nie sprawdza się w praktyce... ogólnie czytałem trochę różnych kursów i jedną książkę ale nie poruszały one tego tematu zbyt głęboko... Dlatego nie przedłużając za bardzo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej bez praktyki nie sposób jest pojąć wszystkiego bo faktycznie czasem jest nieco nielogicznie (interpretacja poszczególnych wartości przez różne przeglądarki czasem różni się od siebie co może wprowadzać zamęt - a to zwyczajnie skutek tego że nie wszystkie w jednakowym stopniu obsługują poprawnie standardy sieciowe). Tnąc layouty samodzielnie wypracujesz sobie z czasem "technikę" która pozwoli Ci pociąć layout "w ciemni" - tzn totalnie bez podglądu w przeglądarce przed ukończeniem w taki sposób żeby efekt finalny był identyczny z zamierzonym. Łatwo nie będzie, ale z czasem zrozumiesz o co mi chodzi. Powodzenia. [a jednego dobrego źródła nie ma - materiały są porozrzucane po całej sieci]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [a jednego dobrego źródła nie ma - materiały są porozrzucane po całej sieci] to pewne, dlatego mam nadzieję, że mi pomożecie odnaleźć perełki pośród tego porozrzucanego po sieci badziewia ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ze stalego rozpoczynanie od float zrezygnowalbym, sadze, ze standard typu: podstawowy uklad blokowy (relative) + pozostale, dodatkowe bloki o okreslonym zastosowaniu jest ok.
Dzieki temu zawsze masz staly, okreslony szkielet i dodatkowe elementy do pozycjonowania, a w bardziej skomplikowanych ukladach sam szkielet mozna repozycjonowac zaleznie od potrzeb przez absolute/relative. Znana baza-szkielet pozwala panowac nad trescia. Jak juz masz funkcjonalny szkielet i wiesz, ze nic wiecej nie trzeba, pozostaje dodawac tylko jak ja to nazywam flyery czyli to co w CSSzengarden znajdziesz na dole HTML, elementy bez stalego umieszczenia w kontekscie. I nie traktuj CSSzengarden jako wyrocznie, bo pare rzeczy mozna tam poprawic - ale zrozumiec warto bo to duza wygoda. CSS info Ten post edytował cbagov 24.05.2008, 13:53:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:12 |