![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukałem na google i tutaj na forum ale jakoś nie bardzo mi to wyszło ![]() Chodzi o następujący problem: Jak wiadomo, podczas wysyłania treści strony do użytkownika najpierw przesyłane są teksty oraz obrazki a na końcu dopiero ładowane są skrypty JS dołączane z nagłówka head. Chodzi mi tutaj dokładnie o przykład Lighbox'a. Uaktywnia się on dopiero po załadowaniu całej treści strony i zanim załadują się wszystie obrazki w galerii, po kliknięciu na dany obrazek, skrypt przenosi mnie do powiększenia obrazku zamiast wyświetlić go w lightbox'ie. Czy idzie jakoś załadować bibliotek Lightboxa i inne pomocnicze zanim zostanie przesłana inna treść strony? -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.js-y nie tyle idą na końcu, co na końcu są uruchamiane;) Poczytaj o ready() we frameworku jQuery. Ewentualnie możesz też użyć mootools (DomReady)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w takim razie skoro uruchamiane są na końcu to nie można zainicjować klasyw body onload?
-------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie one są 'inicjowane' w onload, czyli dopiero po załadowaniu wszystkiego (łącznie z grafikami). W jQuery masz dostępne ready() - szybciej pozwala działać na dokumencie (juz wtedy kiedy drzewo DOM jest załadowane).
Powyższą tezę opieram na pierwszym linku z googla dla hasła lightbox, gdzie znalazłem taki plik: http://www.huddletogether.com/.../lightbox.js Powiedz czy tego używasz czy innego to postaram się poprawić kod tak, żeby działał szybciej (tzn tak jak chcesz) ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak, skrypt opiera się o kod, który przedstawiłeś i korzysta z prototype oraz scriptaculous.js?load=effects
Nie wiem jednak, czy przypadkiem jQuery nie będzie powodować w konflikcie z prototype, bo z mootools nie działa :/ -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
Zrób sobie plik domready.js z następującą treścią:
Kod // Adapted from DOM Ready extension by Dan Webb // http://www.vivabit.com/bollocks/2006/06/21/a-dom-ready-extension-for-prototype // which was based on work by Matthias Miller, Dean Edwards and John Resig // // Usage: // // Event.onReady(callbackFunction); Object.extend(Event, { _domReady : function() { if (arguments.callee.done) return; arguments.callee.done = true; if (Event._timer) clearInterval(Event._timer); Event._readyCallbacks.each(function(f) { f() }); Event._readyCallbacks = null; }, onReady : function(f) { if (!this._readyCallbacks) { var domReady = this._domReady; if (domReady.done) return f(); if (document.addEventListener) document.addEventListener("DOMContentLoaded", domReady, false); /*@cc_on @*/ /*@if (@_win32) var dummy = location.protocol == "https:" ? "https://javascript:void(0)" : "javascript:void(0)"; document.write("<script id=__ie_onload defer src='" + dummy + "'><\/script>"); document.getElementById("__ie_onload").onreadystatechange = function() { if (this.readyState == "complete") { domReady(); } }; /*@end @*/ if (/WebKit/i.test(navigator.userAgent)) { this._timer = setInterval(function() { if (/loaded|complete/.test(document.readyState)) domReady(); }, 10); } Event.observe(window, 'load', domReady); Event._readyCallbacks = []; } Event._readyCallbacks.push(f); } }); Dołącz powyższy plik do strony. Następnie w pliku lightbox.js zakomentuj linię (którą znajdziesz na końcu): Kod addLoadEvent(initLightbox); // run initLightbox onLoad A za nią wstaw taką: Kod Event.onReady(initLightbox);
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mój kod lightboxa wygląda tak:
http://centrumuslugjubilerskich.pl/js/lightbox.js I nie widzę tutaj linijki którą podałeś aby zamienić... Sorki za konflikt wersji pliku. -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
To łap:
Zrób wszystko jak pisałem w poprzed. poście, tylko zakomentuj ostatnią linię: Kod Event.observe(window, 'load', initLightbox, false);
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:12 |