![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio mnie nurtuje pytanie dot. OOP... mianowicie mam nastepujace pytania:
1. Czy wlasciwym jest pisac np. klase user uzywac jej w ten sposob by do kazdej metody podawac jakies argumenty ktore w rzeczywistosci beda odnosic sie do roznych userow? Czy tworzyc instancje klasy danego user i w tym momencie wszystkie metody obiektu nie przyjmuja argumentow dotyczących tego na jakim userze ma wykonywac operacje, poniewaz operuje na obecnym stanie obiektu - danym userze. 2. Jesli przyjac powyzsza idee, to jak rozwiazac problem gdy dany obiekt wyjsciowo ma reprezentowac jakis string. Generowac napis ktory ma zostac wyswietlony. Takich napisow ma byc 30. Tworzyc 30 obiektow tylko po to zeby je wydrukowac? Chyba troche malo optymlanie... z drugiej strony jesli skorzystac z jednego obiektu do budowania tych 30 napisow to moj obiekt zamini sie w mala fabryke i juz nie bedzie tak swietnie implementowal idei obiektowosci (tak mysle, moze blednie). Ten post edytował Beynar 19.05.2008, 22:00:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Cytat 1. Czy wlasciwym jest pisac np. klase user uzywac jej w ten sposob by do kazdej metody podawac jakies argumenty ktore w rzeczywistosci beda odnosic sie do roznych userow? Czy tworzyc instancje klasy danego user i w tym momencie wszystkie metody obiektu nie przyjmuja argumentow dot. tego na jakim userze ma wykonywac operacje, poniewaz operuje na obecnym stanie obiektu - danym userze. Opcja nr 2, to sa wlasnie podstawy obiektowosci: 1 user == 1 obiekt. Bo pierwsza opcja to nic innego niz progr. strukturalne. 2. Jesli ma reprezentowac string to czemu nie: 1 string == 1 obiekt. A jesli ma GENEROWAC stringi, to powinien ci jeden generator wystarczyc - najlepiej to opisz ten problem bardziej szczegolowo. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź
2. Jesli ma reprezentowac string to czemu nie: 1 string == 1 obiekt. A jesli ma GENEROWAC stringi, to powinien ci jeden generator wystarczyc - najlepiej to opisz ten problem bardziej szczegolowo. Opis zagadnienia Temat już poruszałem na forum ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Chodzi o klase URL która będzie wykorzystywana w dwóch miejscach aplikacji: 1. Router (rutowanie po rzeczywistym http-request, forwardowani, redirect itd...) 2. Widok do budowania linków na stronie Klasa URL będzie po prostu obsługiwała PATH INFO, co ja nazywam trasą routowania. Klasa ta będzie posiadała metody do szyforwania linków, oraz uzupełniała (przy budowaniu linków) niektore elementy trasy routowania ktore są nieznajome dla programisty widoku. Tj. sesid, język. Programista w widoku poda tylko url -> build("controller/action/parm0/parm1/parm2") a obiekt url, zaszyfruje oraz doda odpowiednie elementy. Problematyka 1. Czy programista w widoku powinien tworzyć nowe linki w ten sposób:
czy tak:
Skłaniałbym się ku pierwszej metodzie ponieważ wydaje mi się bardziej obiektowa i przejżysta. Jedyną dużą wadą tej opcji jest wydajność. Ilość obiektów = ilość linków, to nie będzie za wolne? Część własności klasy URL będzie statyczne. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ktora chcialo by ci sie pisac 1000 razy w aplikacji?
Ja mam po prostu $h->url_for( 'controller', 'akcja', ....... ); a w srodku dzieje sie magia przetworzenie tych parametrow na stringa i zwrocenie go. A router jest TYLKO jeden [obiekt], i nie mam obiektow URLi -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli u Ciebie adres żądania sam router sobie przygotowuje? U mnie to obiekt URL odpowiada za to by dostarczyc routerowi poszczegolne segmenty PATH INFO. ponadto odszyfrowywuje linki (jesli wlaczone szyfrowanie).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 12 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Oba rozwiązania mają wady i zalety i wbrew pozorom user jako reprezentant wszystkich użytkowników nie jest programowaniem strukturalnym. Wielu programistów zadaje sobie pytanie co powinno być modelem. W znanym CakePHP modelem jest cała tabela.
Ja zawsze skłaniałem się ku rozwiązaniu gdzie 1 użytkownik = 1 obiekt User. Głównym jego plusem jest naturalność w korzystaniu i łatwość w operowaniu danymi. Minusem w porównaniu z rozwiązaniem alternatywnym może być szybkość oraz konieczność konwertowania rekordów z bazy danych na obiekty. Jest to szczególnie istotne kiedy na przykład chcesz wyświetlić tabelę podstawowych informacji 100 użytkowników. Aby radzić sobie z takimi sytuacjami można w klasie User implementować metody statyczne, które upraszczają i przyspieszają wykonywanie kluczowych operacji na wielu użytkownikach na raz. Przykładem takiej metody może być: User::getUsers() która zwraca tabelkę z gotowymi do wyświetlenia informacjami. Rozwiązanie 1 User = 1 użytkownik + metody statyczne zapewnia jeden punkt dostępowy do całej tabeli użytkowników i posiada zalety obu rozwiązań. 2. Adresy URL warto rozwiązać podobnie jak w przypadku użytkowników. Wszystkie najczęstsze metody warto zaimplementować statycznie, aby nie tworzyć zbędnie obiektów. Nie warto wszystkiego implementować w ten sposób (a tym samym tworzyć jednego obiektu który zawiera wszystkie takie metody), ponieważ skończy się to na implementacji wielu metod wymagających bardzo wielu niezrozumiałych parametrów. Jeżeli występuje potrzeba stworzenia skomplikowanego i nietypowego URLa można stworzyć obiekt i użyć zwykłych metod aby łatwo wygenerować porządany adres. Osobiście właśnie tak piszę moje strony. Najważniejsze w tego typu pisaniu jest poprawne decydowanie o tym co może być statyczne, a co nie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie też się ostatnio zastanawiam nad tym problemem. Ale ostatecznie póki co zdecydowałem, że w przypadku kiedy potrzebuję np. listę 100 użytkowników to tworzę sobie metodę w klasie User, która zwraca mi tablicę asocjacyjną z danymi użytkowników. Chociaż wydaje mi się że poprawnie powinno się zwrócić np. tablicę 100 obiektów User. Ale wygodniej mi jest zwrócić tablicę asocjacyjną i później w smarty ją obsłużyć.
Pozdrawiam. Ten post edytował zzeus 19.05.2008, 21:12:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Logicznym rozwiazaniem takiej obiektowości userow wydaje mi sie stworzenie oprocz klasy user, klasy users ktora reprezentuje uzytkownikow. Problem w tym aby zachowac zasade:
Obiekt reprezentujacy stan tego czym rzeczywiscie jest Jak obiekt user moze reprezentowac, czy zwracac naraz 1000 uzytkownikow? Wydaje mi sie ze powyzsza zasada moze prowadzic do calkiem niezlego przenoszenia świata realnego na programistyczny. To by prowadzilo do przejzystosci i jednoznacznosci. Efektem ubocznym moze byc nadlozenie kodu i mniejzsza optymalnosc. Ale po to w koncu jest chyba OOP - zeby nie bylo super-wydajnie tylko przejzsycie. Od super wydajnosci jest strukturalka. Przykład Obiekt klasy car oznacza konkretny samochod. Moze zwrocic markę, ilość kół, cene, obecną prędkość jazdy itd... . Ale jakże (obiekt car) może zwrocic naraz marke 1000 samochodow w bazie danych? to nie logiczne. Od zwrocenia 1000 samochodów naraz powinien być w takim razie obiekt cars ktory ze względu na szybkość mógłby operować na tablicach, z kolei ze względu na uniwersalność i przejżystość lepiej żeby zwracał obiekty klasy car - to by było logiczne. Tak jak w rzeczywistości, kiedy mówie o samochodach mam na myśli wiele poszczegolnych obiektów klasy samochód. Statyczne wspomniane przez @Cotter są być może półśrodkiem - rozwiązaniem. Przyznam, że za ich pomocą mam w tej chwili w swoim frameworku rozwiazaną kwestie budowania linku... ale jakos mnie to nie zadowala... kłóci mi się to jakos z logiką. Wg. mnie statyczna może być np. kierownica we wszystkich samochodach - okrągła. Inne cechy takie same dla danego obiektu (samochodu) można ustatecznić. Takie cechy i metody (jak np. jedź do przodu) ktore sa wspolne dla wszystkich. Ten post edytował Beynar 19.05.2008, 21:57:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciach... Statyczne wspomniane przez @Cotter są być może półśrodkiem - rozwiązaniem. Przyznam, że za ich pomocą mam w tej chwili w swoim frameworku rozwiazaną kwestie budowania linku... ale jakos mnie to nie zadowala... kłóci mi się to jakos z logiką. Wg. mnie statyczna może być np. kierownica we wszystkich samochodach - okrągła. Inne cechy takie same dla danego obiektu (samochodu) można ustatecznić. Takie cechy i metody (jak np. jedź do przodu) ktore sa wspolne dla wszystkich. Oj trochę chyba pomieszałeś. Jeśli chodzi o wspólne cechy to należało by wykorzystać dziedziczenie, a jeśli chodzi o taki sam rodzaj zachowania to użył bym interfejsu. Czyli abstrakcyjna klasa samochód z wspólnymi cechami i metodami implementująca interfejs definiujący te same zachowania, akcje, które jednak wykonywane są różnie. Bo np. aby jeden samochód ruszył do przodu trzeba włączyć sprzęgło, a następnie jedynkę i spuścić sprzęgło drugi z automatyczną skrzynią biegów wymaga tylko zwolnienia hamulca i naciśnięcia gazu ![]() ![]() Jeśli zaś chodzi o meritum tematu to uważam, że w przypadku małych projektów nie ma co tak bardzo trzymać się obiektówki. Obiektówka daje wymierne korzyści przy dużych projektach, a te z reguły mają środowisko produkcyjne na dedykach, akceleratory, itd. Więc wtedy lepiej mieć dobrze obiektowo zaprojektowany i złożony system, bo ewentualny koszt poprawienia wydajność będzie mniejszy od kosztów rozwijania i konserwowania dużej aplikacji webowej źle napisanej. -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wg. mnie statyczna może być np. kierownica we wszystkich samochodach - okrągła. Inne cechy takie same dla danego obiektu (samochodu) można ustatecznić. Takie cechy i metody (jak np. jedź do przodu) ktore sa wspolne dla wszystkich. To co opisałeś to raczej dziedziczenie ![]() Klasa malyFiat i duzyFiat mogą dziedzyczyć po klasie samochod pewne wspólne cechy - np. wspomniana przez Ciebie kierownica. Jest w obu przypadkach okrągła, służy do zmiany położenia kół. Tak więc klasa samochod może zawierać metodę (typu: protected)
Metody statyczne potrzebne są właściwie tylko wtedy, gdy nie mamy obiektu danej klasy i nie chcemy tworzyć jej instnacji, ale chcemy wykonać jakąś metodę tej klasy. EDIT: i się spoźniłem Ten post edytował Crozin 19.05.2008, 23:32:19 |
|
|
![]()
|
|
Tak macie racje Panowie... troche się zapędziłem z tymi statycznymi
![]() Nie bede juz tego rozstrząsał, zwróce natomiast uwage ku mojemu realnemu problemowi Napisałem zarys klasy URL (bez ciał funkcji, jakby interfejs) dość komenatarzy więc nie zrażajcie się długością posta
Co mnie boli? a.. to, że teraz ma prawie same statyczne metody w tej klasie i obiekt traci taką ścisłą obiektowość. A musi tak być, jeśli chce korzystać w statyczny sposób do budowania linków na stronie (z kolei build korzysta z innych statycznych...). Czekam na wasze pomysły pozdrawiam, Kuba Macie moze jakies sugestie do powyzszego kodu. pozdrawiam Ten post edytował Beynar 20.05.2008, 16:39:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dodaj trochę
Żeby poprawił się stosunek "normalnych" do statycznych ![]() A tak na serio. To że połowa metod klasy jest statyczna, nie oznacza, że jest to źle napisana klasa. A jeżeli już tak bardzo chcesz mieć wszystko "normalnie" możesz posł€żyć się czymś takim: Wtedy musisz tylko musisz zawartość konstruktora wrzucić w inną metodę, albo dodać mu jakiś warunek sprawdzający skąd został utworzony obiekt. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:58 |