![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie parametry musi spełnić moja strona, aby była praktyczna do przeglądania na telefonach komórkowych ? Albo jakiś link do jakiegoś tutoriala ? Pozdrawiam Less |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź tel kom. (ew. skorzystaj z internetowych symulatorów) i zobacz czy używanie stron jest wygodne.
Generalnie powinna być: a) lekka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) bez obrazków (dużych) c) szerokość raczej na 100% a nie na sztywno (w px) d) bez zbędnych elementów e) w pionie krótka, a w poziomie bez scrolla |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) he he he ok
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować w jednym ze stylów (dla telefonu) ustawić atrybut media="handheld" (wspominam, jeśli się z tym jeszcze nie spotkałeś).
Jest to o tyle przydatne, że spokojnie możesz mieć tyle elementów i taką szerokość jaką sobie życzysz dla przeglądarek graficznych, telefony komórkowe natomiast powinny skorzystać z tego stylu z media="handheld"; czy działa jak powinno nie wiem (emulatory nie chcą załączyć mi pliku z localhosta), ale na jakimś prostym przykładzie spróbować można. Co prawda to zawsze dodatkowy arkusz stylów więcej, ale masz pewność, że strona będzie wyglądała optymalnie i normalnie i za pomocą telefonu komórkowego (jeśli wszystko zadziała zgodnie z oczekiwaniami, a myślę, że powinno). |
|
|
![]()
|
|
Może ktoś mi podrzucić info: jakie sa wspomniane style dla telefonów komórkowych... ?
i nowa rzecz: Jak przeglądarka może rozpoznać, że ktoś połaczył się z telefonu komórkowego, a jak z komputera ? Widziałem coś takiego na stronie PKO, że połaczenie z telefonu przekierowuje na właściwa stronę od razu... może ktoś wie ? Dzięki i pozdrawiam Ten post edytował Less 18.05.2008, 12:30:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarka już sama dobrze wie czy jest na PC czy tel. kom. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
A jeżeli chcesz rozpoznać po stronie serwera czy ktoś się łączy z PC czy urządzenia mobilnego to chyba $_SERVER będzie pomocne |
|
|
![]()
|
|
Gzie znajdę informacje, jak rozpoznać różne "przegladarki", także te z komórek ?
|
|
|
![]()
|
|
W zmiennej $_SERVER['USER_AGENT']; masz informacje n/t przeglądarki (fakt, że mogą być one dowolnie manipulowane, ale w 99% przypadków będziesz mieć tam nazwę przeglądarki)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 16:21 |