![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: inąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbuje napisać system logowania oparty na subdomenach, zasada działania jest następująca :
internauta wprowadza adres np user1.system.pl system rozpoznaje użytkownika [user1] i prosi o haslo. internauta wprowadza hasło, jak prawidłowe to przezuca go do panelu administracyjnego, jak zle to pojawia sie komunikat o blednym hasle kod php wyglada mniej wiecej tak
plik account.php
moj problem to nieautoryzowany dostep, tzn jak sie zaloguje user1 [user1.system.pl --> user1.system.pl/admin/account.php] to wystarczy wprowadzic adres user2.system.pl/admin/account.php i mamy dostep do konta user2... z gory dzieki.. -------------------- '
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja rada jest taka, załuż dodatkową sesję przykładowo $_SESSION['site']="SITE" gdzie SITE to nazwa dostepnej strony. następnie za każdym razem sprawdź czy ta sesja istnieje i czy pasuje do obecnej strony. z bani.
dziękuje -------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: inąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja rada jest taka, załuż dodatkową sesję przykładowo $_SESSION['site']="SITE" gdzie SITE to nazwa dostepnej strony. następnie za każdym razem sprawdź czy ta sesja istnieje i czy pasuje do obecnej strony. z bani. dziękuje nie do końca rozumiem -------------------- '
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
uzalezniony od 'subdomeny' -konfig- nie przepusci na inna strone niz zapisana w configu dla danego userX
czyli gdy wszedl na user1. : wczytany konf.ini ma zapisane user1.system.pl=user1 mechanizm wiec np. definiuje zmienna tymczasowa na login=user1 żądanie -user2.system.pl/admin/account.php- w tym momencie posluguje sie nadal login=user1 i przekierowuje dla formalnosci, i jesli potrzeba ponownie zaczytuje config.ini (jesli np ma dynamicznie aktualizowane opcje) czyli tak mniej wiecej jak mowi MWL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił inaczej.
Jeśli użytkownik się zaloguje, to zapisujesz
i później jak sprawdzasz to
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@bim2 to jest inaczej ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrozumiałem, że ty zapisujesz $_SESSION['site']
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mylisz sie,
mozna zalogowac na dowolnei ilosci dowolnych sub-subdomen podalem jedynie bardziej rozbudowany przyklad choc i tak jest to wylacznie szkic |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:30 |