![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam cennki/tabelę gdzie mam tez jedno pole z ilością sprzedaży danego produktu, powiedzmy 'top':
id|name|group|cena|top Jak zadać pytanie select aby wyswietlic top10 z kazdej grupy wyswietlając kilka grup na raz? Chodzi mi aby liczba bestsellerów była zawsze taka sama, moje dotychczasowe zapytanie w stylu: Kod SELECT * `cennik` WHERE `group` in ('lcd', 'plazma') AND `top` > 33 wyświetla towary powyżej pewniego limitu, np. 33 ale jak zrobić top10? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co zrobisz jeśli wszystkich produktów sprzedało się tyle samo? Niema wtedy TOP10, bo jak?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam cennki/tabelę gdzie mam tez jedno pole z ilością sprzedaży danego produktu, powiedzmy 'top': id|name|group|cena|top Jak zadać pytanie select aby wyswietlic top10 z kazdej grupy wyswietlając kilka grup na raz? Chodzi mi aby liczba bestsellerów była zawsze taka sama, moje dotychczasowe zapytanie w stylu: Kod SELECT * `cennik` WHERE `group` in ('lcd', 'plazma') AND `top` > 33 wyświetla towary powyżej pewniego limitu, np. 33 ale jak zrobić top10? takie zapytanie nie moze nic zwrocic bo jest bledne ;D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co zrobisz jeśli wszystkich produktów sprzedało się tyle samo? Niema wtedy TOP10, bo jak? Zgadza się, ale jest to przypadek wyjątkowy i do pominięcia. Cytat takie zapytanie nie moze nic zwrocic bo jest bledne Dlaczego? Jest jedno roziązania tego zadania, ale nie wiem czy optymalne? Kod SELECT * `cennik` WHERE `group` = 'lcd' ORDER BY `top` DESC LIMIT 10
UNION SELECT * `cennik` WHERE `group` = 'plazma' ORDER BY `top` DESC LIMIT 10 UNION ...... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego? zabrakło klauzuli FROM, chyba że nie korzystasz z bazy ANSI SQL tylko jakiejś, z która sie osobiscie nie zetknalem |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Kłania się nisko znajomość całego zapytania SELECT.
Tu masz całe http://www.w3schools.com/sql/sql_select.asp Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
nierówno pod sufitem? dajesz linka, w którym jest napisane to co potwierdza moją tezę? chyba, że to nie do mnie tylko duplikowanie mojej wypowiedzi...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:20 |