![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moja księga gości dopisuje nowe wpisy na dole strony. Chciałbym aby dopisywała je na górze bo tak zdecydowanie lepiej się czyta (wygląda też lepiej). Chy ktoś mógłby mi pomóc w modyfikacji, nie znam się na php ani troche...Tak wygląda księga: http://members.lycos.co.uk/motyle/je/tesst.php3 A tu można pobrać cały skrypt, jest malutki...: http://members.lycos.co.uk/motyle/jest.zip Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, poprawiony skrypt można podesłać mi na maila: athlonpp@wp.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten book na plikach txt jest oparty wiec przypuszzcam ze chodzi oto ze dane zapisywane sa na koncu pliku . masz tutaj kod ktory zapisuje dane napocztaku pliku z reszta dasz sobie chyba rade .
[php:1:02c8730b4f]<?php $wpis = $twoj_wpis.'n'; $file="plik.txt"; $fp = fopen("$file", "r+"); flock($fp, 2); $wpis=$wpis. fread($fp,filesize($file)); rewind($fp); fputs($fp, $wpis); flock($fp, 3); fclose($fp); ?>[/php:1:02c8730b4f] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee nie wiem jak to sklecic do kupy...księga składa się z 9 plików, ale nie ma żadnego txt wiec trzeba cos innego zrobic chyba? Tu jest readme.html od autora skryptu, może to coś pomoże:
Cytat Aby odpalic księgę gości należy standardowo posiadać zaistalowane php :-))
A tak naprawdę to aby to ruszyło należy rozpakować pliki i otworzyć z poziomu przeglądarki plik ---- tesst.php3 --- jest on odpowiedzialny za wyświetlanie wpisów. Należy go zmodyfikować aby odpowiadał wizualnie potrzebom naszej witryny. W pliku --- 18-3.php3 --- zawarty jest formularz służący do wpisywania się do księgi, dane z formularza przekazywane są do pliku o nazwie --- 18-4.php3 --- (tak wiem nazwy są fatalne). Plik ten przetwarza dane z formularza i zapisuje je w plikach o nazwach trochę dziwnych (req.n i podobnych...). Skrypt ten jest też odpowiedzialny za wyświetlanie podziękowań i pouczeń jesli formularz został źle wypełniony (tzn: nie zostały wypełnione wszystkie pola). req.n ----- zawiera aurorów wpisów req1.n ---- adres e-mail wpisującego req2.n ---- klraj i miasto wpisującego req3.n ---- tu jest sama esencja, czyli komentarze req4.n ---- zawiera daty wpisów Ostatnim plikiem jest --- html.php3 --- plik ten zawiera znaczniki html-a które mają się na stronie nie pojawiać, można w nim też zdefiniować listę wulgarnych słów, jednak nie wiem czy to potrzebne, chcemy przecież wiedzieć co myślą o naszej witrynie użytkownicy. Nooo to chyba na tyle, skrypt nie jest skomplikowany i każdy powinien sobie z nim dać radę, w razie jakby co to od czego są listy dyskusyjne i fora :-)). Życzę miłego użytkowanie - - Pintos - - http://www.mickiewicz.prv.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tutaj zamiast txt sa te pliki *.n . a plik 18-4.php zapisuje tak wiec tam to musisz wcisnac. Zanim to zrobisz to ja zastanowilbym sie na twoim miejscu czy jest sens , poszukaj innej ksiegi gdzie wpisy beda dodawane na gorze .
![]() |
|
|
![]()
|
|
W sumie racja. Znalazłem nową ksiege na hot-scripts.com Tam tego do wyboru i koloru:).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:48 |