![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 problemy:
Pierwszy to taki ze mam zapytanie a w nim funkcjes SUM ktora ma mi zliczyc wartosci w kolumnie Przyjalem wariant wszedzie przedstawiany
i wyskrobalem cos takiego
niestety wywala mi blad "Mixing of GROUP columns (MIN(),MAX(),COUNT()...) with no GROUP columns is illegal if there is no GROUP BY clause" Niby po dodaniu GROUP BY odp dziala ale zalezy mi na jak najwiekzej poprawnosci kodu Pozatym wyswietla w kolejnosci alfabetycznej a nie w takiej jak dodano do bazy Drugi to problem z zapytaniem
Wywala blad "Something is wrong in your syntax obok 'sonda' )'' w linii 1" Probuje roznych kombinacji cudzysloow i komunikat sie zmienia ale ogolnie o to samo zgasza blad a Jak rozbije to na 2 zapytania dziala ok Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przecież masz odpowiedź:
Mixing of GROUP columns (MIN(),MAX(),COUNT()...) with no GROUP columns is illegal if there is no GROUP BY clause Założę się, że jak zapiszesz:
to zadziała. A tak zadziała?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do
rezultat jest taki "Something is wrong in your syntax obok 'SELECT wartosc FROM ustawienia WHERE ust = 'sonda')' w linii 1" a co do
jak najbardziej dziala ale jak dorzuce ine kolumy to sie wysypuje
ten sam blad co na poczatku mam jeszcze jedno pytanko czy da sie zrobic autoinkrementacje pola?
cos w tym stylu tylko zamiast ilosc=ilosc+1 cos co by incrementowalo wartosc tej kolumny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież masz czarno na białym napisane że połączenie SUM z innymi typami kolumn "is illegal' no tak trudno zrozumieć, że nie wolno? Co do drugiego problemu to upewnij się, czy masz prawidłowo wpisane wartości tabel i kolumn, oraz, że podzapytanie nie zwraca przypadkiem NULL.
mam jeszcze jedno pytanko czy da sie zrobic autoinkrementacje pola?
cos w tym stylu tylko zamiast ilosc=ilosc+1 cos co by incrementowalo wartosc tej kolumny Tak, w tabeli trzeba ustawić że to pole ma mieć autoinkrementację, wtedy nie ustawiasz jego wartości w zapytaniu tylko zamo się ustawia na kolejną wartość. Teraz ja z kolei mam pytanie. Zaglądałeś w ogóle do jakiegokolwiek kursu SQLa albo do manuala? Bo zadajesz tak podstawowe pytania, że to aż boli. Ten post edytował JoShiMa 2.04.2008, 19:12:37 |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze wystarczylo napisac ze sum() nie moze wystepowac z innymi polami a w zadnym kursie sie tego nie doszukalem Nie zadaje pytan tutaj bo nie chce mi sie szukac
Co do podzapytania to juz dawno sprawdzilem to. Jak calosc podziele na 2 zapyatnia
dziala bez zarztu a co o inkrementacji to nie jestem az tak tepy zeby tego nie wiedziec ze da sie ustawic autoinkrementacje, moze nie o konca dobrze sie wyrazilem Potrzebuje takiego rozwiazania zeby po sprawdzeniu warunku zwiekszalo licznik w odpowiednim polu o jeden Ten post edytował di@blo 2.04.2008, 19:27:21 |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze wystarczylo napisac ze sum() nie moze wystepowac z innymi polami a w zadnym kursie sie tego nie doszukalem Nie zadaje pytan tutaj bo nie chce mi sie szukac Co do podzapytania to juz dawno sprawdzilem to. Jak calosc podziele na 2 zapyatnia
dziala bez zarztu a co o inkrementacji to nie jestem az tak tepy zeby tego nie wiedziec ze da sie ustawic autoinkrementacje, moze nie o konca dobrze sie wyrazilem Potrzebuje takiego rozwiazania zeby po sprawdzeniu warunku zwiekszalo licznik w odpowiednim polu o jeden A ile rekordów zwraca Ci to pierwsze zapytanie? Ten post edytował JoShiMa 2.04.2008, 19:36:01 |
|
|
![]()
|
|
Mam cos takiego
Sprawdzilem to pierwsze zwraca tylko 1 rekord |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze.
Czy tu: Cytat Mixing of GROUP columns (MIN(),MAX(),COUNT()...) with no GROUP columns is illegal if there is no GROUP BY clause pisze, że nie można łączyć SUM z innymi kolumnami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Nie. Można łączyć, ale należy pogrupować (GROUP BY) Tak, w tabeli trzeba ustawić że to pole ma mieć autoinkrementację, wtedy nie ustawiasz jego wartości w zapytaniu tylko zamo się ustawia na kolejną wartość. Klucz główny o którym piszesz inkrementuje się podczas dodawania nowych wartosci a nie modyfikacji Teraz ja z kolei mam pytanie. Zaglądałeś w ogóle do jakiegokolwiek kursu SQLa albo do manuala? Bo zadajesz tak podstawowe pytania, że to aż boli. @JoShiMa: no więc jak jest z tym kursem? |
|
|
![]()
|
|
Co do pierwszego to zrobilem grupowanie po Id co nie wplywa na kolejnosc
Co do inkrementacji to sie mylisz to co wkleilem dziala
Poszukalem troche jeszcze i znalazlem identyczne rozwiazanie co sklonilo mnie do szukania bledu u siebie i znalazlem teraz wszystko smiga jak nalezy Co do kursow to przeszukiwalem pod katem znalezienia konkretnej odpowiedzi a nie czytania calosci To jak czytanie calej encyklopedi zeby znalesc wiadomosci na temat jednego hasla Poswiecilem sie i poszukalem stronki z ktorych korzystalem (bylo wiecej ale nie chce mi sie wszystkich szukac) http://www.w3schools.com/sql/func_sum.asp http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/gro...ml#function_sum Najpierw sam probuje rozwiazac jak nie umiem szukam jak nie znajduje pytam JoShiMa zajrzyj sobie nawet w manualu nie ma nic o mieszaniu sum() z innymi polami dlatego nie rozumialem o co chodzi Sam sobie lepiej poradzilem, a ty nie rozumiesz pytan a nazywasz je podstawowymi problemami Dalej nie rozwiazalem problemu
ale bede szukal bledu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował di@blo 2.04.2008, 21:45:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej nie rozwiazalem problemu
ale bede szukal bledu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) A jaki wynik otrzymujesz? Błąd czy złe wartości? Zapytanie wydaje sie poprawne. Najlepiej pokaż cała strukturę tabel sondy. Ten post edytował woj_tas 2.04.2008, 22:02:45 |
|
|
![]()
|
|
@JoShiMa: no więc jak jest z tym kursem? Mam nadzieję, że nie masz na myśli kursu konwersacji, bo co innego znajomość SQL a co innego próba zrozumienia czyjegoś problemu. No ale nie róbmy OT. A jaki wynik otrzymujesz? Błąd czy złe wartości? Zapytanie wydaje sie poprawne. Najlepiej pokaż cała strukturę tabel sondy. No to co z tym kursem? Tym razem na spostrzegawczość;) Cytat "Something is wrong in your syntax obok 'SELECT wartosc FROM ustawienia WHERE ust = 'sonda')' w linii 1"
Ten post edytował JoShiMa 3.04.2008, 09:02:41 |
|
|
![]()
|
|
Jak wyzej blad
"Something is wrong in your syntax obok 'SELECT wartosc FROM ustawienia WHERE ust = 'sonda')' w linii 1" jak to samo zapyanie zlozone rozbije na 2 proste to jest ok i dziala |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:43 |