![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy jest może jakaś funkcja, która liczy ile razy dane słowo występuje w tablicy. Chciałbym zrobić coś takiego: Mam tablicę, w której mam nazwiska kontrahentów. I teraz chciałbym sprawdzić ile razy występuje w niej nazwisko np. Kowalski, tylko, że nie mam zielonego pojecia jaka funkcja to zrobić. Czy w ogóle coś takiego jest możliwe, a jeśli tak, to bardzo prosiłbym o jakąś wskazówkę. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Robisz petle przejezdzasz przez wszystkie elementy spradzasz za pomoca if i jesli jest zwiekszasz zmienna o 1
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak sprawdzić, czy poszukiwane słowo znajduje się w zmiennej, znaczy daje tak, że wartości pobrane z bazy zapisuję do zmiennej:
I teraz chciałbym sprawdzić, czy zmienna $_firmy zawiera wyraz "INTER-LAB". Kolejny problem z którym w żaden sposób nie mogę sobie poradzić. Bardzo prosiłbym jeszcze o pomoc. Pozdrawiam. //EDIT: już sobie poradziłem. dobra, z tym sobie poradziłem, ale jeszcze chcialbym teraz sprawdzić ile razy słowo "Hit-Pol" występuje w zmiennej $_firmy, Z tym już sobie w ogóle nie mogę poradzić, bardzo prosiłbym pomoc. Ten post edytował puz219 31.03.2008, 21:22:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:57 |