![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak moge zabezpieczyc system komentarzy w newsach? Teraz mozna u mnie dawac np. kod java script ktory wywala okno alert. Jak to zablokowac? I drugie zabezpieczenie, chcialbym cos takiego ze trzeba wpisac wynik jakiegos dodawania np. 2+2, bo jak nie to nie doda Prosze o pomoc ![]() -------------------- Jeśli pomogłem kliknij na Pomógł
Jeśli nie pomogłem kliknij na Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do drugiego pytania : proste .. generujesz jakąś wartość która zapisujesz do hiddena i po zatwierdzeniu formularza sprawdzasz czy wpisana jest taka sama jak ta w hiddenie.
Co do pierwszego jeszcze prostsze .. przeszukaj forum a znajdziesz nie jeden wątek o zabezpieczeniach swoich skryptów PHP. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pierwszego, to przepuścić wejście przez htmlspecialchars()
http://pl.php.net/manual/pl/function.htmlspecialchars.php Ten post edytował l0ud 25.03.2008, 20:48:17 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o walidacji danych odbieranych od użytkownika, było wiele razy na forum. Asortyment funkcji masz szeroki, choćby wykorzystanie addslashes:
Do tego htmlspecialchars, striptags, wordrap, strlen i wyrażenia regularne, aby user mógł wpisywać tylko tekst, a nie jakieś krzaki ![]() Warto też zabezpieczyć się przed floodem (nie tylko naciskaniem F5, ale też pisaniem w stylu aaaaaa czy wysłaniem powiedzmy stu znaków nowego wiersza) oraz zbyt długim wpisem. Co do tego dodawania liczb to nie polecam - lepiej użyj gotowego skryptu captcha, masz też możliwość wykorzystania szerokiego asortymentu skryptowych rozwiązań anty-botowych oraz zainstalowania skryptów anty-spamowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:21 |