![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elo,
Chciałbym napisać taki skrypt, wktórym podawałbym numer wiersza w pliku.txt i ten skrypt usówał by mi te wiersze, lub zastępował np. 'spacją' coś takiego to by było: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- usuwanie jest jeszcze prostsze. Wczytuje plik do tablicy funckją file, usuwasz wybrany element funkcją unset, zapisujesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php function edytuj_linie ($filename, $index, $line) { //Zamienia linie w pozycji $index na ciag z $line $file = file ($filename); $index = 1,4,7,11,16; // zamienia linie pierwsza,czwarta,siodma,jedenastka,szesnasta $line = ' '; // zamienia mi na spacje $filename = file('plik.txt'); //tu otwera mi plik $file[$index] = $line . "\r\n"; $fp = fopen ($filename, "w"); flock($fp, LOCK_EX); for( $w = 0; $w < count($file); $w++ ) { fwrite ($fp, $file[$w]); } flock($fp, LOCK_UN); fclose($fp); } ?> Coś takiego udało mi się zmajstrować.. Ale mi to nie działa ;( Chodzi mi o to żeby z pliku plik.txt zamieniał na 'spacje' linie np. 1,4,7,11,16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcji używa się tak:
$argument_1 $argument_2 nazwa_funkcji($argument_1,$argument_2); Funkcja coś robi, zwraca jakiś wynik lub komunikat etc. U Ciebie ma być tak: - oczywiście funkcję edytuj_linie musisz zadeklarować w kodzie wczesniej w takiej postaci, jaką podałem wcześniej. Najlepiej funkcję trzymać w oddzielnym pliku i includować na początku skryptu. Za index musisz po kolei podstawiać 4,6 etc. - kod musi być wykonany tyle razy, ile razy chcesz podmienić linię w pliku. Możesz też zrobić to na tablicach i użyć pętli. Proponuję poczytać w kursie php o pisaniu własnych funkcji, używaniu tablic oraz pętli. Ten post edytował Pilsener 26.03.2008, 09:46:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:31 |