![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z przeniesieniem bazy danych między serwerami bo ciągle gubi mi polskie litery. Nie do końca wiem jak sobie poradzić mimo przejrzenia około 15-20 stron w temacie migracji.
Moze powinienem zadac wlasnie konkretne pytanie: Na moim starym serwerze mialem (sprawdzajac przez phpMyAdmin): MySQL charset: ISO 8859-2 Central European (latin2) MySQL connection collation: latin2_general_ci Administrator tego serwera wyeksportowal mi bazy (bo mam ich calkiem sporo). Plik wynikowy jest zakodowany w UTF8 (sprawdzone w Gżegżółce XP) natomiast w środku zapytania mają coś takiego: CREATE TABLE `[blabla]` ( [blabla] ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2; Moja strona jest cała napisana i kodowana w ISO 8859-2 (latin2). Na nowym serwerze mam (sprawdzając przez phpMyAdmin): MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8) [bez możliwości zmiany] MySQL connection collation: latin2_general_ci [z możliwością zmiany] I teraz chciałbym całość danych zaimportować do bazy z konsoli (a nie przez phpMyAdmin - bo bazy mam calkiem spore). Przy imporcie dostaje krzaki w phpMyAdmin i to samo na stronie. Probowalem konwertowac plik z backupem do UTF8, do ISO-8859-2. Probowalem tez uzywac --default-character-set=utf8 i =latin2. Niestety ciagle dostawalem krzaki. Moje pytania: - czy powinienem zmieniac kodowanie pliku z backupem bazy (na jakie)? - czy powinienem zmieniac "MySQL connection collation" w nowej bazie (na jakie)? - czy przy imporcie powinienem uzyc parametru "--default-character-set=XXX" (jakiego)? Czyli ogolnie - co powienienem zrobic zeby baza zaimportowala mi sie poprawnie i strona dzialala jak trzeba? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam dokładnie ten sam problem.
Zrzut masz pewnie z Mysql Administratora, zgadłem? Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to prosimy i pomoc. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jedyne co musisz zrobic to ustawic kodowanie polaczenia z serwer baz danych na takie w jakim masz zapisany zrzut bazy danych. Mozna to zrobic na dwa sposoby, albo wywolac klienta mysql z odpowiednimi opcjami, albo na poczatku pliku ze zrzutem bazy dodac SET NAMES 'kodowanie'; Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 20:51 |