![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę stworzyć bazę danych do mojej strony www. Na stronie mam podział na kategorie plików. Czy lepiej będzie stworzyć bazę danych: kategoria = tabela , czy jedną dużą tabelę z kolumną - kategoria? Czy kilka tysięcy wierszy danych w jednej tabeli znacznie spowalnia działanie bazy danych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedna tabela z samymi kategoriami a w tabeli z plikami do każdego rekordu dodajesz id kategorii...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
również uważam, że dobrym rozwiązaniem wydaje się stworzenie dwóch tabel jednej z plikami, a drugiej z kategoriamia. Jeżeli kategorie będą miały jakies nazwy wówczas zmiana nazwy nie będzie pociągała zmiany dużej ilości rekordów a tylko jednego. Jeżeli jednak nie potrzebujesz żadnych dodatkowych parametrów oprócz wspomnianego id kategorii, to druga tabela wydaje sie zbędna. Wybranie rozwiązania zeleży więc od specyfiki projektu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:09 |