![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję skrypt który po rozpoznaniu u gościa useragenta: googlebot/2.1 nada temu gościowi takie prawa jakby się zalogował. Czyli po prostu będzie mógł wchodzi i przeglądać tematy które są nie dostępne dla gości. Chodzi o to, że forum nie jest dostępne dla gości a zależy mi aby jego treść była indelsowana przez google. Pozdrawiam P.S. Chodzi o forum phpBB2 Ten post edytował stefan86 14.03.2008, 10:32:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeśli chcesz w ten sposób robić to jest to luka w bezpieczeństwie. Ponieważ wystarczy się przedstawić jako googleBot (wtyczki ff to umożliwiają zmianę headera USER_AGENT)
2. Skoro chcesz aby google indeksowało (czyli było dostępne w publicznej przeglądarce) to dlaczego nie udostępnisz tematów tylko do przeglądania gościom? Przecież każdy kto będzie chciał coś znaleźć i znajdzie to w google będzie w stanie przejrzeć googlową kopię Twoich dokumentów. 3. jeśli chcesz wykrywać roboty to tu znalazłem jakiś artykuł, nie wiem czy działa, ale zawsze masz jakiś punkt wyjścia. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeśli chcesz w ten sposób robić to jest to luka w bezpieczeństwie. Ponieważ wystarczy się przedstawić jako googleBot (wtyczki ff to umożliwiają zmianę headera USER_AGENT) Jaka to luka? Nadanie praw zalogowanego to żadna luka. A po drugie to chyba lepiej już się zalogować niż szukać sposobu obejścia rejestracji aby móc przeglądać tematy. 2. Skoro chcesz aby google indeksowało (czyli było dostępne w publicznej przeglądarce) to dlaczego nie udostępnisz tematów tylko do przeglądania gościom? Przecież każdy kto będzie chciał coś znaleźć i znajdzie to w google będzie w stanie przejrzeć googlową kopię Twoich dokumentów. Jedynym powodem zablokowania forum jest to aby "zmusić" userów do rejestracji. Nie jest to jakiś warez czy coś innego nie zgodnego z prawem abym to ukrywał. A zalezy mi aby google widziało wszystkie strony ponieważ jest ich aż 150 tyś. I do tej pory google je wszystkie widziało a od kiedy zablokowałem forum to ideksacja spadła do 60 tyś i jest zauwazalny spadek wejsć userów z google.pl. Nie ma co się dziwić skoro przeszło połowa zawartości strona wypadła już z zasobów google - nie ma co wyszukiwac = nie ma userów. A i zarazem PR spadł z 4 na.. 1 3. jeśli chcesz wykrywać roboty to tu znalazłem jakiś artykuł, nie wiem czy działa, ale zawsze masz jakiś punkt wyjścia. Nie interesuje mnie wkrywanie botów a jedynie nadanie im (jedynie googlebotowi) możliwości przeglądania forum. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: z fotela ;p Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale właśnie kolega stara się wytłumaczyć, że jeśli bot przeindeksuje wszystkie strony, na które mu zezwolisz - automagicznie będą one w cache'u google... to dokładnie to samo, jakbyś udostępnił normalnie gościom przeglądanie Twoich stron... nie widze najmniejszego sensu... a jeśli już zmusić do rejestracji, to zrób żeby dla gości była widoczna część tekstu, powiedzmy pierwsze 500 znaków danej strony - również dla googlebot'a - i to wszystko... takie rozwiązanie jest na experts-exchange.com.
Google-bot po prostu zcache'uje stronę i każdy niezalogowany, który znajdzie stronę poprzez wyszukiwarkę google będzie mógł ją obejrzeć bez konieczności rejestracji.... Wydaje mi się, że Twój plan może nie wypalić... Pozdrawiam. -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
To nie jest mój plan - takie rozwiazanie z powodzeniem jest stosowane w najnowszym phpBB3, na IPB i innych skryptach.
Proszę o napisanie takiego skryptu pod phpBB2. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję lekturę z googla http://www.google.com/support/webmasters/b...py?answer=66355 szczególnie o Doorway pages
ale zawsze możesz zrobić tak, zakładając, że zalogowany oznacza, że w sesji jest ustawiona zmienna $_SESSION['logged'] = true umieść na początku skryptu taki kod:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ale zawsze możesz zrobić tak, zakładając, że zalogowany oznacza, że w sesji jest ustawiona zmienna $_SESSION['logged'] = true Własnie o takie coś mi chodzi, czyli nadanie gościowi-googlebotowi statusu zalogowania Nie wiem jak to jest w phpBB2. Ale chyba tak prosto tego nie zrobili. Stąd można pobrać skrypt phpBB2: http://www.phpbb2.pl/download.php?get=453 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:05 |