![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stworzyłem sobie plik atom.php, który dynamicznie generuje kanał atom. Jednak czytałem troche, że muszę cachowac ten kanal - niestety nie wiem w którym miejscu mam wpisac te nagłowki:
Last-Modified, If-Modified-Since, narazie w nagłowku pliku atom.php mam
co jeszcze potrzebuje zrobić by optymalnie korzystać z kanału atom Ten post edytował grzegorz_g 7.03.2008, 23:59:49 -------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie kanały atom masz opisane na tej stronie elegancko: http://kurs.browsehappy.pl/Atom/Atom
a tutaj troche więcej o cache: http://www.7plus.pl/kurs-tworzenia-strony/HTTP/Cache.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie to poczytałem wszystko ale nie ma tam zadnego przykałdu i nie zabradzo wiem jak napisać "należy napisać własną obsługę cache"
-------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tutaj jest opisane chyba wszystko odnośnie cache control: http://www.mnot.net/cache_docs/
ogólnie powinno wystarczyć ci to co wklejam poniżej, bo przecież chodzi o to, by strona nie była cache'owana przez przeglądarkę:
od razu powiem, że pod kochanym IE nei zawsze to zadziała, ale to juz jest bug IE i niestety nie zawsze da się to naprawić... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nitek: nie wykorzystałem do końca Twoich porad, wyskrobałem coś takiego:
i teraz nie wiem co wstawić w ten warunek gdy nie nastąpi zmiana w pliku, bo przeglądarka np. IE pokazuje np. If-Modified-Since: Sat, 10 May 2008 19:48:11 GMT no a chce by pokazała zawartośc kanału. Mam nadzieję ze ktoś mi będzie w stanie pomóc Za pomoc z góry dzięki. -------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to nagłówków nie wysyła się przez echo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Po drugie serwer nie wysyła do przeglądarki if-modified-since. Co najwyżej może wysłać: Kod HTTP/1.1 200 OK Last-Modified: ...data... albo: Kod HTTP/1.1 304 Not Modified
Last-Modified: ...data... -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ale mi chodzi konkretnie chodzi co wpisać w warunek
by pobieralo kanal, bo gdy warunek nie spelniony to mi go tworzy - a problem ze nie wiem co wpoać gdy warunek jest TRUE może pomoże ![]()
-------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:12 |