![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem...
Mam zmienna $j ktorej przypisuje jakis INT i otwieram plik *.txt w trybie "r". Chce przejsc do wiersza okreslonego zmienna $j... Czy ktos ma pomysl jak to zrobic :?: :?: :?: THX P.S. Plik ma około 8000 wierszy... A wiec nie malo... :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$file=fopen('plik.txt','r');
$i=0; while($linia=fgets($plik,1024)){ if($i==$numer) break; $i++; } echo 'wiersz '.$i.' '.$linia; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam taki problem...
inaczje jak odczytywac po linii sie nie da. chyba ze wiesz ile znakow jest w kazdej z nich. wtedy fseek.
Mam zmienna $j ktorej przypisuje jakis INT i otwieram plik *.txt w trybie "r". Chce przejsc do wiersza okreslonego zmienna $j... Czy ktos ma pomysl jak to zrobic :?: :?: :?: -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaluzmy ze linia ma 200 znakow... Czy wtedy, by przejsc np. do 2 lini musze wpisac fseek($fp,400); :?: :?: :?:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zaluzmy ze linia ma 200 znakow... Czy wtedy, by przejsc np. do 2 lini musze wpisac fseek($fp,400); :?: :?: :?:
raczej fseek($fp, 201) ale to tylko zda egzamin jak masz linie stalej szerokosci, bo inaczej musialbys liczyc dlugosci kazdej linii co juz w ogole mija sie z celem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zaluzmy ze linia ma 200 znakow... Czy wtedy, by przejsc np. do 2 lini musze wpisac fseek($fp,400); :?: :?: :?:
1. zalozmy. zakladac. 2. czemu nie sprawdzisz w dokumentacji? takie trudne ruszyc dupe? -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:01 |