![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt nie sprawdza czy jest coś w polu czy nie:
formularz.html
Gdzie tkwi błąd, a może czegoś brakuje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie jest zbyt eleganckie sprawdzanie...
zamiast if(count($_POST) == 2) daj if (isset($_POST['imie']) && isset($_POST['nazwisko'])) -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
A jeszcze lepiej - użyj empty(). isset() sprawdza tylko czy zmienna jest, a empty sprawdzi, czy ma jakąś wartość, gdy zostawisz pole puste, po przeładowaniu isset da Ci TRUE, empty da FALSE.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie tkwi błąd, a może czegoś brakuje? Jakbyś sobie wyświetlił tablicę $_POST to byś wiedział że ma ona 3 elementy nie dwa... A jeszcze lepiej - użyj empty(). isset() sprawdza tylko czy zmienna jest, a empty sprawdzi, czy ma jakąś wartość, gdy zostawisz pole puste, po przeładowaniu isset da Ci TRUE, empty da FALSE. Z empty też nie jest tak różowo bo jak w pole formularza wpiszesz samo 0 to też ci zwróci że jest empty chociaż wpisałeś tam 0... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jakbyś sobie wyświetlił tablicę $_POST to byś wiedział że ma ona 3 elementy nie dwa... od razu mówię, że się nie znam jeszcze za dobrze, ale jak wyświetliłem sobie funkcją print_r tablicę POST to wyszło mi że ma 2 elementy: Array ( [imie] => [nazwisko] => ) a jak wpiszę w tej strukturze kontrolnej zamiast dwójki - trójkę to nawet jak wpiszę w oba pola coś to też wyskakuje to co jest w else. p.s dzięki za te sposoby sprawdzania pól, ale ciekawi mnie jeszcze ten, bo ten kod znalazłem na wikipedii w tym podręczniku - no i mi nie działa. Ten post edytował Majzel 19.02.2008, 20:38:26 |
|
|
--hammerfall-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Najlepiej strzelcie mu od razu wyrażenia regularne ;]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od razu mówię, że się nie znam jeszcze za dobrze, ale jak wyświetliłem sobie funkcją print_r tablicę POST to wyszło mi że ma 2 elementy: Array ( [imie] => [nazwisko] => ) a jak wpiszę w tej strukturze kontrolnej zamiast dwójki - trójkę to nawet jak wpiszę w oba pola coś to też wyskakuje to co jest w else. A faktycznie... submit nie ma nazwy... sorki... ![]() p.s dzięki za te sposoby sprawdzania pól, ale ciekawi mnie jeszcze ten, bo ten kod znalazłem na wikipedii w tym podręczniku - no i mi nie działa. No to ja nie wiem... mi działa... :/ Swoją drogą to trochę głupoty w tej wiki... :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:42 |