Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][mysql]wysokość tekstu z pola mediumtext
KCG

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym określić mniej więcej wysokość bloku tekstu pobranego z bazy (pole mediumtext).
Myślałem nad nl2br() i policzeniem <br />, jednak czasem może być kilka linijek bez załamania. Może macie jakieś pomysły?
Go to the top of the page
+Quote Post
kosmowariat

-----

może określ po co Ci to to będzie łatwiej coś wymyślić
+Quote Post
LonelyKnight

-----

Cytat(KCG @ 12.02.2008, 00:05:58 ) *
Chciałbym określić mniej więcej wysokość bloku tekstu pobranego z bazy (pole mediumtext).
Myślałem nad nl2br() i policzeniem <br />, jednak czasem może być kilka linijek bez załamania. Może macie jakieś pomysły?

A po co jest Ci takie coś? Na myśl przyszło mi po prostu zliczenie ile znaków wchodzi na jedną linię w Twoim boxie, zliczenie znaków w tekście pobranym z bazy no i podzielenie.
+Quote Post
KCG

-----

Chodzi o to, że jeśli jest za dużo tekstu, to ma się przenieść na drugą stronę. Jest zmienna $height i z nią bym porównał wysokość.
LonelyKnight, a jeśli w linijkach będą zdania nie do końca wiersza i załamanie <br />, to chyba po policzeniu znaków może się zdarzyć, iż wyjdzie, że są 4 linijki, a w rzeczywistości np. 6. Czy się mylę?

dzięki i pzdr
+Quote Post
LonelyKnight

-----

Cytat(KCG @ 12.02.2008, 11:07:50 ) *
Chodzi o to, że jeśli jest za dużo tekstu, to ma się przenieść na drugą stronę. Jest zmienna $height i z nią bym porównał wysokość.
LonelyKnight, a jeśli w linijkach będą zdania nie do końca wiersza i załamanie <br />, to chyba po policzeniu znaków może się zdarzyć, iż wyjdzie, że są 4 linijki, a w rzeczywistości np. 6. Czy się mylę?

dzięki i pzdr

No to licz znaki i <br/> Jakąś tam przybliżoną wartość dostaniesz ale pewnie nie będzie to dokładne. Nie mam pomysłu jak to inaczej zrobić.
+Quote Post
KCG

-----

W każdym razie dzięki, będę kombinował (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:41