![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-_XP- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
otóż mam taki problem mam plik dane.txt o zawartości Kod xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb cccccccccccccccccccccccccccccccccccc rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr aaaaaaaaaaakumaeeeeeeeeeeeeeee xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx i teraz pytanie, jak za pomocą php znaleźć i zapisać wyraz "kuma" do zmiennej $x ? pozdrawiam, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz znać jego pozycję to strpos (http://php.net/strpos)
Jeżeli czy występuje w tekście to substr_count() > 0 I szczerze mówiąc to ciężko zrozumieć Twoje pytanie, bo po co szukać tekstu i zapisywać go do zmiennej skoro już go znasz? |
|
|
-_XP- |
![]()
|
Goście ![]() |
to jest tylko przykładowy plik... ;-)
chodzi o to, żeby sprawdzić czy występuje i jeśli występuje to zapisać do zmiennej $x |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-_XP- |
![]()
|
Goście ![]() |
a jeśli mam inny ciąg ?
znaczy mam np. plik jupi.html Kod <html> <head><title>;-x</title></head> <body><a href="go/[b]<tutaj wartosc ktora moze ulec zmianie>[/b]">01</a> <a href="go/p1">02</a> </body> </html> jak wyciagnac i zapisac do zmiennej to : go/<tutaj wartosc ktora moze ulec zmianie> ? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym przypadku ja bym użył wyrażeń regularnych i preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
Ten post edytował nowotny 2.02.2008, 13:14:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 20:26 |