![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. Mamy mały problem. Planujemy właśnie bazę do pewnego projektu.
Jak to mówią gdzie polaków dwóch tam trzy zdania ![]() Nie możemy dojść do porozumienia wiec postanowiłem aby zapytać kogoś z zewnątrz... Chciałbym was poprosić o podanie które z przedstawionych przezemnie rozwiązań będzie działać szybciej... Projekt to coś w stylu bazy firm. Wiadomo może sie rozrosnąć (wiadomo też że nie musi... ale lepiej pomysleć o optymalizacji na początku dlatego zakładamy że sie rozrośnie...) Przyjmijmy że będziemy mieli około 5000 rekordów. (sprawdzałem po innych takich projektach jest nawet i ponad 10000 ![]() problem pojawił się przy zaplanowaniu bazy danych w skrucie przyjmijmy ze informacje jakie chcemy przechować to: nazwa firmy i branża i wszelkie_różności z powodu przeznaczenia projektu - nawet budowy samego layouta gdzie w menu na pierwszej stronie są kategorie (nie wspominając o wyszukiwarkach) bardzo czesto bede musiał z bazy wybierać firmy z danej branży praktycznie każde wejscie na strone = wybranie informacji o firmach z danej branży... pierwsza propozycja jest taka aby trzymać to wszystko w jednej tabeli wiec tak jak leci: ------------------------------------------------- ID | Nazwa firmy | Branża | wszelkie_różności | ------------------------------------------------- 1 | bla bla bla | kompy | @#$%^&*()_%^ | ************************************** 5000 | rla rla bra | moto | @#$%^&*()_%^ | wedłóg mnie każdorazowe przeszukiwanie tej tabeli po to by wybrać firmy z danej branży potrwa dłużej niżeli: (pomysł nr. 2) utworzenie w bazie tabeli do karzdej branży: $tabela kompy --------------------------------------- ID | Nazwa firmy | wszelkie_różności | --------------------------------------- 1 | bla bla bla | @#$%^&*()_%^ | ****************************** 500 | rla rla bra | @#$%^&*()_%^ | $tabela motoryzacja --------------------------------------- ID | Nazwa firmy | wszelkie_różności | --------------------------------------- 1 | bla bla bla | @#$%^&*()_%^ | ****************************** 500 | rla rla bra | @#$%^&*()_%^ | $tabela budownictwo --------------------------------------- ID | Nazwa firmy | wszelkie_różności | --------------------------------------- 1 | bla bla bla | @#$%^&*()_%^ | ****************************** 500 | rla rla bra | @#$%^&*()_%^ | wtedy wybieram wszystkie rekordy z tabeli która mnie interesune (czyli z branży która mnie interesuje) - według mnie takie coś będzie szybsze i praktyczniejsze - ale oczywiście moge się mylić - dlatego proszę was o opinie. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok
![]() ![]() ![]() może troszkę to źle opisałem - wszystkie rużności nie oznaczają że wszystko trzymam dalej ![]() potem się rozbije tabelę na np. firmy_adres - gdzie są wszelkie informacje teleadresowe ![]() nie wiem co miałbym niby trzymać w tabeli kategorie ? i po co ? skoro nie mam żadnych rzeczy opisujących kategorie ![]() jedynie firmy przynależace do danych kategorii... tak wiec dalej proszę o pomoc ![]() Ten post edytował emilgubala 31.01.2008, 16:31:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!
NA PEWNO nie tabela z firmami kazdej kategori, bo jesli sie 'rozrosnie' to nie bedziesz co chwile recznie dodawał nowej branży ![]() Nie wiem dokladnie jakich informacji będziesz używał na każdej stronie, ale w odniesieniu do samej branży. Najlepszym rozwiązaniem, w mojej opini będzie utworzenie tabeli ID|branża i tabeli ID|Nazwa_firmy|id_branzy|cala reszta I wtedy szybko wyciągniesz po prostu firmy których pole id_branzy jest takie, jak branża której poszukujesz ![]() mam nadzieje ze pomogłem, a jeśli ktoś ma jeszcze lepszy pomysł, to z chęcią sie naucze ![]() pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 9.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli mogę coś zasugerować to to, że jesli rozbijesz firmy na poszczególne branże to jak skatalogujesz firmy które będą należały do dwóch lub trzech branż
![]() |
|
|
![]()
|
|
heh jak to mówią jeden przykład lepszy od miliona kursów
![]() dostałem od kogoś z innego forum: CREATE TABLE firmy (id unique serial, nazwa, adres, telefon, www, email, fax... ) CREATE TABLE branze (id unique serial, nazwa, kod, id_rodzica) CREATE TABLE firmy_branze (firma_id, branza_id); SELECT firmy.nazwa as nazwa, firmy.adres as adres ... branze.nazwa FROM firmy, branze WHERE firmy_branze.firma_id=firmy_branze.branza_id and firmy.nazwa like '$szukaj'; i zrozumiałem o co chodzi z 3NF. Cóż ja mam takie podejście ze nikt sie geniuszem nie rodzi ale głupcem zostaje ten, który nie zdobywa wiedzy ![]() 2 dni z głowy ale chociaz nowe wiadomości doszły! Dzięki wszystkim za pomoc! Każdy dostaje pomugł! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:19 |