![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, teraz mam problem... ponieważ nie wiem od czego zacząć.
Chcę napisać moduł do wysyłania/odbierania/kasowania wiadomości + dodawanie znajomych :-) Tak naprawdę niewiem, jak zacząć, jakie funkcje wykorzystać. Mógłby ktoś mnie naprowadzić na dobrą drogę ? ;-) Lub jakiś przykład podać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz przykładową tabele "wiadomosci" o przykładowej strukturze Kod +--+-------+-------+----+-----+---------+----+ |id|od_kogo|do_kogo|stan|temat|wiadomosc|time| +--+-------+-------+----+-----+---------+----+ id - numer identyfikacyjny wiadomości od_kogo - login nadawcy do_kogo - login odbiorcy stan - stan wiadomości (1 - nowa, 2 - przeczytana, 3 - kosz) temat - temat wiadomości wiadomosc - treść wiadomości time - czas nadania wiadomości i teraz tylko odpowiednio: 1. wyświetlasz rekordy 2. edytujesz rekordy 3. dodajesz rekordy Przykłady 1. Wyświetlamy wiadomości użytkownika "bchmura"
2. Edycja - zmiana statusu wiadomości o id "4" na przeczytaną
3. Dodajemy wiadomość od użytkownika "bchmura" do użytkownika "ksiadz_pistolet"
Znajomi Tworzysz przykładową tabele "znajomi" o przykładowej strukturze Kod +--+----+--------------+-----+ |id|kogo|kto1;kto2;kto3|kiedy| +--+----+--------------+-----+ id - numer identyfikacyjny listy znajomych kogo - login użytkownika kto - loginy użytkowników (znajomych) oddzielonych średnikami kiedy - czas zawzięcia wiadomości tutaj omówię tylko kolumnę "kto" - po prostu żeby sobie nie utrudniać zamiast tworzyć nową tabele w jednej kolumnie tworzymy tablice, będziesz na niej działać podobnie jak na plikach pokrótce opisałem jak można w prosty sposób się z tym uwikłać, jeśli interesuje Cię bardziej zaawansowane rozwiązanie dla większego serwisu napisz i poczekaj aż ktoś coś odpowie bądź ja złapie wenę i czas na szczegółowe rozpatrzenie pozdrawiam Chmura Bartłomiej Ten post edytował b_chmura 24.01.2008, 21:57:32 |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Wiadomości: Tworzysz przykładową tabele "wiadomosci" o przykładowej strukturze Kod +--+-------+-------+----+-----+---------+----+ |id|od_kogo|do_kogo|stan|temat|wiadomosc|time| +--+-------+-------+----+-----+---------+----+ Lepiej mieć ID adresata, oraz nadawcy, a nie jego nazwę. Znajomi Tworzysz przykładową tabele "znajomi" o przykładowej strukturze Kod +--+----+--------------+-----+ |id|kogo|kto1;kto2;kto3|kiedy| +--+----+--------------+-----+ Tu podobnie, nie loginy oddzielone przecinkiem, tylko ID i powielone rekordy tylko z różnymi ID znajomych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym wypadku login jest równie unikalny jak id także różnicy większej nie ma (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie chodzi o to że login jest unikalny, chodzi o to że np przy zmianie loginu, trzeba zmieniać wszystkie rekordy z danym użytkownikiem.
|
|
|
![]()
|
|
z początku pomyślałem sobie "a kto k*** zmienia login?"
ale doszedłem do wniosku ze ewentualnie jeśli konto zostanie usunięte i inny użytkownik stworzy nowe konto o takim samym loginie będzie automatycznie autorem wiadomości i znajomym, a to jest błąd pozamieniaj to na id :D |
|
|
![]()
|
|
W zasadzie po usunięciu konta powinno się usunąć wiadomości, z tym że zazwyczaj trzymamy w sesji Id użytkownika a nie jego login i operujemy na ID. J?eśli ktoś woli trzymać login niech trzyma, tylko baza się rozrasta niepotrzebnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedzi ;-)
Mam nadzieję że dam radę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
b_chmura - emm całkiem nieźle to obrazuje, mógłbyś pisać dalej coś na ten temat? Przyda się napewno nie jednej osobie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
Napisz w dziale ofert, może ktoś zrobi ci to za free Nie licz na gotowce tylko sam zabierz sie do pracy... Lepiej trzymać id, zawsze to łatwiej przy zmianie czegoś w systemie, albo zmianie nicków. Kto zmienia nicki? A np. na stronie gtathegame.net zbierasz sobie punkciki i mozesz za kilkadziesiat punktow sobie zmienic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Taka zabawa :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega b_chmura bardzo fajnie to przedstawił. Wszystko opiera się na rokordach bazy MySQL.
Funkcje to głównie mysql_query, mysql_num_rows, mysql_fetch_assoc(array) + pętle. id zrób przez automatyczne generowanie kolejnych liczb
Ja w mojej grze zrobiłem usuwanie wszystkiego co związane z loginem po usunięciu konta... Chyba że nie będziesz robił na stronie opcji Usuń Konto, to wtedy masz 2 razy więcej roboty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
z wiadomościami problemu nie miałem, czy ktoś mógłby mnie "rozjaśnić" co do tych znajomych, np. przyklad zapytania do sql
|
|
|
![]()
|
|
Edytujemy trochę poprzednią bazę
Kod +--+-------+------------------------------------+ |id|id_kogo|ktoANDdata | +--+-------+------------------------------------+ |id|id_kogo|kto1 kiedy1;kto2 kiedy2;kto3 kiedy3;| +--+-------+------------------------------------+ Wyświetlamy znajomych bchmura (3)
Chcąc dodać znajomego
Coś w ten deseń. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, otuż mam jeszcze z tym 2 problemy.
Więc tak jak dodaje do sqla to wygląda to tak (1rekord) [chodzi mi o to że przed dodaje 50] (50 to login znajomego) 50;50_28/01/2008
I jeszcze chciałbym dodać do tego "status" znajomego tzn. czy zaakceptowany, czy nie (1= zaakceptowany, 2= nie zaakceptowany) Ten post edytował b4x 28.01.2008, 14:28:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja mam pytanie odnośnie wiadomośći, jak je kasować? Coś w stylu linku "usuń" przy każdej wyświetlonej wiadomośći
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
tutaj by nie gmatwać Ci już z tablicami proponowałbym zrobić dodatkową tabele "poczekalnia" której chyba nie muszę opisywać...
Edit: ale ze mnie gapa. Musisz zmienić nazwę zmiennej "$NEWfriends" w pętli foreach i zapytaniu. |
|
|
![]()
|
|
a jak odczytać wiadomość w innym switchu ?
zmiana "od_kogo" na link do switcha
problem mam z zapytaniem:
jak powinno wygladać poprawne aby wyświetlić wiadomość po kliknieciu na link? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
emm nic nie jest wyświetlane w tym przypadku
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 00:36 |