Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Closed TopicStart new topic
> Tworzenie obiektow dla layoutu
rsobczuk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
gdzie najlepiej tworzyc obiekty, ktore beda nastepnie wywolywane w pliku layoutu: <projekt>/apps/<aplikacja>/templates/layout.php

Chcial bym przykladowo stworzyc flagi z jezykami, ktore beda wyswietlane na kazdej podstronie. Chcial bym uzyc do tego w 100% funkcji Symfony tj. chce uzyc funkcji np `link_to` z Symfony, a nie tworzyc swoje wlasne `<a href ...`.
Chce tez uniknac napakowania w pliku layout.php konstrutorow, definicji i wogole kodu PHP. Najlepiej jak flagi wywolane byly by stworzonym juz obiektem i tylko jedna z metod - tak jak ma to miejsce przy wywolaniu kontekstu poszczególnych akcji (<?php echo $sf_data->getRaw('sf_content') ?>).
Chcial bym miec np cos takiego: <?php echo $pLanguages->show() ?>
Nie chce w kazdej akcji wywolywac od nowa tych flag, tylko za kazdym razem jak "odpalany" jest plik layout.php flagi maja sie stworzyc automatycznie.

Z gory dzieki za podpowiedz.
Pozdrawiam
Rafal
Go to the top of the page
+Quote Post
defrag

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Wrzuc sobie komponent, ktory wyrysuje ci flagi
+Quote Post
rsobczuk

-----

Pytanie bylo nie takie. Pytanie bylo "w ktorym miejscu to zrobic najlepiej".
+Quote Post
destroyerr

-----

rsobczuk przecież chcesz w layout.php do dlaczego pytasz gdzie?? Wydaje mi się, że nie wiesz jak działa komponent, bo skoro w layout.php dasz include_component() to w pewnym sensie w tym miejscu zostaje tworzony obiekt komponentu, który właśnie wyświetli Tobie flagi.
+Quote Post
rsobczuk

-----

To gdzie jest wywołany konstruktor obiektu $sf_data, który potem wyświetlany jest w pliku layout.php? I skoro tak wszystko wiesz, to powiedz mi.
Rafał

Ten post edytował rsobczuk 24.01.2008, 10:12:46
+Quote Post
jupeter

-----

Ja tam w ogóle nie rozumiem Twojego pytania:
1. Zadając pytania w dziale "Frameworki", zapoznaj się ze stroną: Zasady panujące na stronie frameworki
2. Przeczytaj trochę dokumentacji symfony i posłuż się terminologą, i opisz jeszcze raz z czym masz problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
rsobczuk

-----

Dzięki destroyerr. Nie zczaiłem, że to co potrzebuję nazywa się component. Zadziałało mi tak jak chciałem.
A ty jupeter po co wogóle się odzywasz jak nie jesteś w stanie pomóc i tylko odwołujesz do zasad forum, zamiast spróbować komuś pomóc. Jak każdy miał by uzyskać informację na zasadzie "jak nie umiesz to przeczytaj dokumentację" to mija się z celem istnienie forum dyskusyjnego.
Dzięki
Rafał

--edit @Sabistik
Regulamin jest po to by był porządek a nie śmietnik, który ty robisz. Kolejne ostrzeżenie.
+Quote Post
destroyerr

-----

A nie sądzisz, że odpowiedź dostałeś już w drugim poście??
Cytat
Jak każdy miał by uzyskać informację na zasadzie "jak nie umiesz to przeczytaj dokumentację" to mija się z celem istnienie forum dyskusyjnego.

Wyjaśnij mi teraz proszę sens istnienia takiej dokumentacji do sf?? Więc najpierw przeczytaj ją całą, a zobaczysz, że wszelkie wątpliwości znikną.
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jak ktoś nie umie czytać dokumentacji to jaki jest sens kontynuowania wątku, przecież tu też trzeba czytać.
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.09.2025 - 04:50