![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Morąg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam dwie tablice inv i set. Problem mam z tablica set. Zamiast dopisywac to nadpisuje mi wartosci. Ponizej zamieszczam cały kod. Od zaznaczenia zaczyna sie moj problem. Prosze o pomoc. pozdr
Ten post edytował gutek84 17.01.2008, 22:56:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Morąg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probowalem bez enda. I rezultat jest taki sam. tablica inv dobrze mi sie wypelnia lecz ta druga sie nadpisuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo kojarzę cel i sens tych operacji, ale logicznie wnioskując, to zamiast:
powinno być raczej:
Ten post edytował nevt 17.01.2008, 22:52:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$barcode ma caly czas tą sama wartość
więc
będziesz miał te same wartości bo $barcode sie nie zmienia. @nevt dlaczego to jest bezpieczniejsze ?
Ten post edytował cornholio666 17.01.2008, 22:58:07 |
|
|
![]()
|
|
Tez probowalem.
Pomijając tego enda. Tablica inv dopisuje wartosci do siebie, a tablica set nadpisuje zamiast dopisywac! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @nevt dlaczego to jest bezpieczniejsze ? zapis $set[]=end($set) jest niejednoznaczny... $set[] ustawia wewnętrzny wskaźnik tablicy ZA ostatnim elementem, ale funkcja end() wg manuala ustawia z powrotem ten znacznik NA ostatni element - czyli teoretycznie możliwy jest objaw taki jak opisuje kolega - że nadpisuje się ciągle ostatni element zamiast dodawać, teraz nie mam jak tego sprawdzić... Ten post edytował nevt 17.01.2008, 23:23:40 |
|
|
![]()
|
|
Właśnie chodzi o to ze nie nadpisuje sie tylko ostatni element tylko wszystkie. Probowalem ustawic wskaznik za ostatnim elementem tablicy ale ta z niewiadomych mi przyczyn nadpisuje cala tablice!
robilem to tak: w zaleznosci od pierwszej tablicy talbica nr 2 powinna sie dopisywac lub nie. dla spelnionego warunku(powinna sie dopisywac): if(count(set)!=0) dl=count(set)+1; for(i=0; i<count(inv); i++){ set[dl+i]=barcode; } tutaj jak widac jesli tablica jest rozna od zera to ustawiam wkaznik za ostatnim elementem. Tablica inv moze zawierac zarowno jeden jak i wiecej elementow. Moze rozjasnie sprawe problemem jaki mam rozwiazac. Za pomoca czytnikow zczytuje rzecz, ktore moga byc wypozyczane. Rzeczy te moga byc w zestawach(po kilka) lub osobno. Wypozyczac moge zarowno cale zestawy jak i pojedyncze rzeczy z tych zestawow oraz oczywiscie pojedyncze rzeczy nie nalezace do zadnych zestawow. W bazie w tabeli wypozyczen mam pole, ktore pokazuje czy rzecz byla pozyczona w zestawie czy osobno z danego zestawu. Zczytujac czytnikiem kod kreskowy zestawu dodaje mi sie caly zestaw za wyjatkiem tych rzeczy, ktore byly wczesniej wypozyczone. Przy oddawaniu podobnie - tam dziala(zalatwilem to sql'em). Ale nie mam pojecia jak poradzic sobie z wypozyczeniem tu sql nie pomaga (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) . Moze jakas inna propozycja rozwiazania tego problemu? Ja na dzis mam dosc. Jutro(tzn dzisiaj) bede walczyl dalej. Dzieki za dotychczasowa pomoc i czekam na propozycje. Pozdrawiam Ten post edytował gutek84 18.01.2008, 00:45:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 13:49 |