![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanie, mam klasyczny system logowania, form html -> php ->mysql -> dodanie do zmiennych sesyjnych ID usera, imie, nazwisko itd.
i teraz tak - czy jest opcja żeby zalogowac 2. usera na tej samej maszynie? zakłądajac ze mam zmienne sesyjne $_SESSION['id'],$_SESSION['imie'] itd, w momencie zalogowania 2. usera zamienne te zostana nadpisane i nagle 1. użytkownik bedzie widział dane 2. ziomka. jak to zmienic? dodawac do tych zmiennych sesyjnych jakis znacznik czasu zalogowania czy cos? bo nie mam pomysłu a wiem ze nie może to być za wielkim problemem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A chociaz testowales to co mowisz?
Ten post edytował kicaj 16.01.2008, 01:53:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A chociaz testowales to co mowisz? jasne, mam skrypty które działają bez problemu, tylko w momencie zalogowania sie 2. ziomka zmienna sesyjna 'id' i inne, zostaje nadpisana wartosciaą nowo-zalogowanego, i temu poprzedniemu zaczynają sie wyswietlać np. imie i nazwisko kolesia 2. wiem, że można np przy logowaniu najpierw zniszczyć sesje, i na nowo zapisywać zmienne świeżo zalogowanego, ale wtedy ta 1. osoba zostanie wylogowana. pytanie w tym czy 2 osoby mogą jednocześnie być zalogowane na jednym pc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie jest to możliwe ale dla każdego użytkownika trzeba by robić inną nazwę sesji
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo logować ich na różnych przeglądarkach. No co, to też jest jakiś pomysł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo logować ich na różnych przeglądarkach. No co, to też jest jakiś pomysł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Niezapomnij nakleic karteczki na monitorze z napisaem uzyj innej przegladarki niz Twoj poprzednik! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Użyj tablic:
Odpowiednio zabezpieczone przed dodaniem ponownie tej samej nazwy załatwi sprawę. Pojawi się utrudnienie przy odczytywaniu zalogowanych użytkowników, ale tu z pomocą przyjdzie Ci pętla foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie na chwile obecna zastanawia jak kilka osob ma sie logowac z jednego PC ? wszyscy naraz siedza przy jednej klawiaturze ? maja podzielony ekran na pulpity i kazdy sie sam bawi czy wszyscy wlaczaja firefoxa i kazdy ma swoja zakladke i minute na kozystanie, pozniej zmiana.
Czy moze mi to ktos wyjasnic ? |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
mnie na chwile obecna zastanawia jak kilka osob ma sie logowac z jednego PC ? wszyscy naraz siedza przy jednej klawiaturze ? maja podzielony ekran na pulpity i kazdy sie sam bawi czy wszyscy wlaczaja firefoxa i kazdy ma swoja zakladke i minute na kozystanie, pozniej zmiana. Czy moze mi to ktos wyjasnic ? A chociażby praca na dwóch kontach, coś ala Windowsowe "przełącz użytkownika". Powodów może być masa, widocznie autor ma taką potrzebę. |
|
|
![]()
|
|
A chociażby praca na dwóch kontach, coś ala Windowsowe "przełącz użytkownika". Powodów może być masa, widocznie autor ma taką potrzebę. dokładnie, generalnie jest to system a'la wirtualny dziekanat itp. i zalogowanie się na kilka kont jest potrzebne chociażby dla tego ze 2 ziomków usiądzie przed jednym kompem żeby porównać swoje oceny, lub ktoś w domu jest zalogowany, a brat/siostra/whatever zalogowanego kolesia poprosi o zalogowanie sie na jej/jego konto i sprawdzenie planu zajęc. nie mówię, że bedzie to kazdemu userowi potrzebne, ale nawet jeśli przyda się dla 1% użytkowników to warto rozbudować aplikacje o taką funkcjonalność imo. myśle ze
powinno załatwic sprawę, spróbuje i dam znać. dzieki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 19:38 |