![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:)
Od niedawna zajmuję sie PHP. Jak narazie idzie dobrze, jednak mam jeden mały problem. Robię panel admina w którym mam już logowanie, dodawanie i usuwanie informacji z bazy mysql. Wszystko działa, jednakże mój formularz wprowadza do bazy niesformatoany tekst. Chciałbym by tekst mógł być kopiowany z MS Worda do schowka a następnie wklejany w formluarz php i by ten rozpoznawał sformatowany tekst worda (wielkosć i rodzaj czcionki, pogrubienie, kursywa, akapity) i takim zapisywał go w bazie mysql. Jak mogę coś takiego zrobić? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w samym php nie mozesz, sa do tego np edytory napisane w js
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj na forum/google akronimu WYSIWYG
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 1 Dołączył: 13.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście polecam FCKEditor. Ma wszystko co potrzeba, w tym język polski i do tego nie ma żadnych problemów z krzakami.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie przetestowałem dwa. FCKEditor i TinyMce. Oba spisują się dobrze. Wielkie dzięki za podpowiedzi. Pozdro:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś chce mieć czysty kod zgodny z standardami to chyba edytory nie sa najlepszym rozwiązaniem. Zawsze gdy dawałem klientą taką możliwość to przeważnie po tygodniu okazywał się że coś się złego ze stroną dzieje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te edytory generują dużą ilość niepotrzebnego kodu, np.: podczas kopiowania danch z Worda, czy innych serwisów... Taka jest wada ich wszystkich...
Trzeba zalecać pisanie bezpośrednio do tego edytora... a poza tym maksymalnie odizolować CSS, zeby nie było konfliktów miedzy tym co ma być we wpisywanym tekscie, a jakimś elementem na stronie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:27 |