![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Siemka!!!
Jak napisac coś w stylu kolejki budowania jak na ogame?? tzn. że dam buduj i dodam kolejne do listy i po skonczeniu jednej zaczyna sie druga?? Ten post edytował Szupien 7.01.2008, 22:08:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
al mi chodzi o to żeby nawet jak mój komp jest wyłączony to sie robiło ;P po stronie serwa wszystko
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz na serverze corna? pewnie tak... ale corn to troche promitywne rozwiązanie... robiłem coś podobnego dla kumpla do gry
ma to być system zwiększania ruchów... w $db['time'] powinno być to kiedy komuś ostatnio zmieniło wartość w bazie:) w tym kierunku idz:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
al mi chodzi o to żeby nawet jak mój komp jest wyłączony to sie robiło ;P po stronie serwa wszystko To właśnie umożliwia Ci Cron - cykliczne uruchamianie skryptów bez ingerencji użytkownika. Ja stosuję go do automatycznego usuwania nieaktywnych kont użytkowników (po 24h od momentu rejestracji). ale corn to troche promitywne rozwiązanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) to teraz dogiąłeś nieźle... w tym kierunku idz:) Bez urazy ale to własnie Twoje rozwiązanie jest prymitywne... |
|
|
![]()
|
|
Nie
Wyobraz sobie taką sytuacje: Mam kopealnie metalu na 2 poziomie klikam rozbuduj na 3 i potem klikam np na kopalnie kryształu i tam nie ma opcji rozbuduj tylko np dodaj do kolejki i jak skonczy sie budowac kopalnia metalu przejdzie automatycznie na kopalnie kryształu bez zadnego mojego udziałó w tym, mój komp bendzie nawet wyłączony. Ale to ma byc z integracja urzytkownika (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował Szupien 7.01.2008, 22:05:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat(dadexix @ 7.01.2008, 23:57:00 ) * no ale jak masz akcje liczyć co do sekundy? to co będziesz corna na 1 sec ustawiać? a masz 10tys userów do zmiany...? przykładowo chce uzyskać taką kolejkę... i jednemu userowi będzie się kończyć kolejka o godzinie 19.24 innemu o 17.23... i tak 10 tysięcy osób każda prawie w innym czasie...? co dasz corna na jeden sec żeby sprawdzał czy komuś w tej chwili coś się nie ma zrobić?
ale corn to troche promitywne rozwiązanie blinksmiley.gif to teraz dogiąłeś nieźle... Cytat(dadexix @ 7.01.2008, 23:57:00 ) * w tym kierunku idz:) Bez urazy ale to własnie Twoje rozwiązanie jest prymitywne... |
|
|
![]()
|
|
O jej ludzie idziecie w innym kierunku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Grał ktoś w ogame?? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Według mnie to powinno sie jakos w bazie zapisywac. |
|
|
![]()
|
|
wiem o co chodzi w każdym bądz razie... grałem w plemiona dużo a tam chyba ten mechanizm jest podobny - budowa:)
moja wersja.... w bazie zapisuje czas kiedy coś ma być zrobione... jeśli user popatrzy czy się zrobiło skrypt sprawdza - jeśli ten czas kiedy ma być zrobione minął - zmienia w bazie wpis i pokazuje jako wybudowane.. jeśli jeszcze ten czas nie minął to pokazuje ile jeszcze do wybudowania... a jak zrozumiałem phpion'a to on chce by co określony czas corn sprawdzał czy coś się już wybudowało.. jeśli tak to zmienia wpis w bazie na wybudowane.... Ale jeśli użyjemy wersji phpiona i corn będzie sprawdzał co np. 5min... budowa się zakończyć powinna o 20.21 a corn sprawdza o 21.20 i potem o 21.25... user wchodzi o 20.24 patrz a jego budowla jeszcze się nie zrobiła... a dodatkowo pomyślcie co mu pokazać? komunikat "w budowie... budowa zakończona 3 minut temu" jeśli budowa zakończona to nie jest to coś w budowie... a jak damy na np. 1 min corna to przy większej liczbie userów troche to będzie trwać... i mulić... a jak Ci będzie mujlić server co minutę? to chyba też będzie odstraszać.. detale są ważne bo oddzialowywują na podświadomość i mogą... hmm.. odstraszać osobę oglądającą... |
|
|
![]()
|
|
wiem o co chodzi w każdym bądz razie... grałem w plemiona dużo a tam chyba ten mechanizm jest podobny - budowa:) moja wersja.... w bazie zapisuje czas kiedy coś ma być zrobione... jeśli user popatrzy czy się zrobiło skrypt sprawdza - jeśli ten czas kiedy ma być zrobione minął - zmienia w bazie wpis i pokazuje jako wybudowane.. jeśli jeszcze ten czas nie minął to pokazuje ile jeszcze do wybudowania... a jak zrozumiałem phpion'a to on chce by co określony czas corn sprawdzał czy coś się już wybudowało.. jeśli tak to zmienia wpis w bazie na wybudowane.... Ale jeśli użyjemy wersji phpiona i corn będzie sprawdzał co np. 5min... budowa się zakończyć powinna o 20.21 a corn sprawdza o 21.20 i potem o 21.25... user wchodzi o 20.24 patrz a jego budowla jeszcze się nie zrobiła... a dodatkowo pomyślcie co mu pokazać? komunikat "w budowie... budowa zakończona 3 minut temu" jeśli budowa zakończona to nie jest to coś w budowie... a jak damy na np. 1 min corna to przy większej liczbie userów troche to będzie trwać... i mulić... a jak Ci będzie mujlić server co minutę? to chyba też będzie odstraszać.. detale są ważne bo oddzialowywują na podświadomość i mogą... hmm.. odstraszać osobę oglądającą... A to wszystko jest za pomoca tego skryptu co dałes tylko trzeba rozbudowac?? |
|
|
![]()
|
|
ja Ci dałem jaka moja wizja... teraz rozbuduj i dostosuj...
|
|
|
![]()
|
|
Ok to ja jeszcze poczekam też na opinie innych programistów i wybiore najlepsze rozwiazanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 120 Pomógł: 2 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dżizys, tak to jakoś zabrzmiało: "odstraszyć osobę oglądającą"...
Ja bym po prostu "zwalił" wszystko na DB - są tam pewnie jakieś triggery... Ale też można sprawdzić, czy coś, jakaś sytuacja, dla której czas serwera (tzn. akcji usera) minął... itd. itp... Bo cron rzeczywiście ma swoje spore ograniczenia w tym względzie... |
|
|
![]()
|
|
ok apod ktos takj skrypcik ;d
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 14:14 |