![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukam szukam i naprawdę nie mogę znaleźć... Mam w bazie MySQL tabelę z danymi, w komórce z atrybutami danego przedmiotu są dane rozdzielone przecinkiem (przykładowo, może być średnik albo cokolwiek). Ilość wyrazów rozdzielonych przecinkiem jest zmienna. Co zrobić żeby dane z tej komórki rozdzielić po tych przecinkach i wyświetlić w php ? Przykład zawartości tabeli: Kod id|nazwa|atrybuty 1|portret|olej,płótno 2|autoportret|akryl,kredka,papier 3|abstrakcja|farba,papier,kredki,ołówek, Próbuję bezskutecznie żeby wyświetliło mi: id: 1 , portret, technika: <a href=costam.php>olej</a> , <a href=costam.php>płótno</a> id: 2 , autoportret, technika: <a href=costam.php>akryl</a> , <a href=costam.php>kredka</a>, <a href=costam.php>papier</a> itd... Wiem o istnieniu explode, count, o tablicach ale niestety nie umiem jeszcze tego wykorzystać. Bardzo proszę o pomoc, jakiś przykład, odsyłacz... Siedzę już od 2 dni i nie mogę nic zdziałać... Ant |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, próbowałem tak i jest OK...
Kod $tekst = $w[keyword]; $wyrazy = explode(" ", $tekst); echo "<P CLASS=\"obrazekopis\"><SMALL>szukaj w katalogu: <A HREF=\"katalog.php?fraza=$wyrazy[0]&kolumna=keyword\">$wyrazy[0]</A> <A HREF=\"katalog.php?fraza=$wyrazy[1]&kolumna=keyword\">$wyrazy[1]</A> <A HREF=\"katalog.php?fraza=$wyrazy[2]&kolumna=keyword\">$wyrazy[2]</A> <A HREF=\"katalog.php?fraza=$wyrazy[3]&kolumna=keyword\">$wyrazy[3]</A> <A HREF=\"katalog.php?fraza=$wyrazy[4]&kolumna=keyword\">$wyrazy[4]</A> <A HREF=\"katalog.php?fraza=$wyrazy[5]&kolumna=keyword\">$wyrazy[5]</A> </SMALL></P>"; ... ale co zrobić kiedy w tym przypadku danych rozdzielonych spacją jest np 10 ? Jak to policzyć, żeby wypisywało tyle linków ile trzeba (tj. ile jest wyrazów) ? count() ? nie wiem jak... |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zliczasz ile jest wyrazów funkcją count i wyświetlasz w pętli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
można i tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki MISTRZU
Tego mi brakowało: Kod <span style="color: rgb(0, 119, 0);">for(</span><span style="color: rgb(0, 0, 187);">$i</span><span style="color: rgb(0, 119, 0);">=</span><span style="color: rgb(0, 0, 187);">0</span><span style="color: rgb(0, 119, 0);">; </span><span style="color: rgb(0, 0, 187);">$i</span><span style="color: rgb(0, 119, 0);"><</span><span style="color: rgb(0, 0, 187);">$ile_wyrazow</span><span style="color: rgb(0, 119, 0);">; </span><span style="color: rgb(0, 0, 187);">$i</span><span style="color: rgb(0, 119, 0);">++)</span> Idę się uczyć :-) :-) Pozdrawiam, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! foreach ( $wyrazy as $row ) To też działa Dziękuję bardzo ! Pozdrawiam, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem.
Do tego, że trzeba policzyć doszedłem, nie wiedziałem co dalej. Uczę się :-), dzięki. Ten post edytował kleszczoscisk 4.01.2008, 16:43:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:03 |