![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... no wiec mozna powiedziec ze moja galeria zbilza sie juz koncowi, no ale teraz nie wiem jak mam zrobic własnie instalacje jej
![]() sprawa wyglada tak, ze powiedzmy ze chce sobie zainstalowac, no a ma tobyc galeria kompletnie bezobsługowa z pozomi kodu, wszystko ma byc robiione przez przegladake no i tak sie zastanawiam jak to zrobic, bo powiedzmy ze mam formularz w kórym wiadomo musze wpisac host, hasło do bazy, uzytkownika i nazwe bazy.. no i po kliklnieciu w to nastepuje połaczenie z Ta baza i utworzenie tabel... no i potem nastepuje przekierowanie na strone z rejetracja administratora galeri.... no i zonk... bo skad teraz wezma sie dane potrzebne do polaczenia z baza ![]() tyczy sie to tego modułu i wogole calej galeii rzecierz ![]() no bo praktycznie kazdyplik sie łaczy z baza.. ![]() wiadomo jak to tworze to wpisuje recznie... no ale jak ma byc obsługiwane przez totalnego laika, który dostaje paczke, wrzuca na serwer i instaluje i ma działac ![]() tak to chce docelowo zrobic ![]() ogolnie to zrobilem plik: my_db_connect.php, kóry jest dołaczany do plików które wymagaja polaczenia z baza... no i tam wpisałem recznie sobie dane dostepowe do bazy.... tylo ze ktos przecierz nie bedzie tez edytował plików itp.. wiec jak to zrobic ![]() najlepiej zeby podczas instalacji jakos to zrobic, zeby juz po przeładwaniu strony do rejestracji dane były wpisane i wszysko działało... bo pplik rejestracji wkonu łaczy sie z baza i tworzy uzytkownika ![]() help me.. please ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem, wszystkie tego typu instalacje odbywają się tak, że użytkownik musi wpisać dane do pliku np. config.php, zostawiasz tam tylko kilka linijek z komentarzem co ma zrobić np.
I stąd pobierasz dane. Jeśli ktoś ma swoją www, to musi znać podstawy. W sumie nigdy nie wnikałem w zapis blików bliżej, ale może da się utworzyć taki plik (zapewne da się). Tzn user wpisuje dane, a ty tworzysz na serwerze plik config.php, ale to chyba więcej zabawy, bo user musi pamiętać o odpowiednim CHMOD na serwerze. Moim zdaniem, lepiej w instalatorze sprawdzać, czy wszystkie dane w config.php są wypełnione, jak nie to zwracać błąd i dawać instrukcje jak to wyedytować + dodatkowa instrukcja instalacyjna galerii np. w html, lub txt. -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niby jest to jakies rozwiazanie, ale wolałbym (a wiem ze sie da) zrobic to jakos z automatu...
zeby sie nie powtarzac z ciałym wprowadaniem tych danych odnosnie bazy Mysql... widzialem gdzies kiedys cos takiego własnie , ze uzytkownik normalnie tylko podczas instalacji jakby podaje te dane no i potem wsio hula bo jakos albo sie plik generował, albo po prostu dane z formulara zostały pobrane i dopisane do wczesniej przygotowanego pliku ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na poczatku "instalacji" zrob formularz, w ktorym bedziesz wymagal wprowadzenia potrzebnych danych (nazwa uzytkownika bd, haslo bd, itd...), a nastepnie zapisz sobie to w jakis sposob, w jaki to juz obojetne, byle bylo latwo dostepne dla Twoich skryptow i niedostepne z zewnatrz.
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na poczatku "instalacji" zrob formularz, w ktorym bedziesz wymagal wprowadzenia potrzebnych danych (nazwa uzytkownika bd, haslo bd, itd...), a nastepnie zapisz sobie to w jakis sposob, w jaki to juz obojetne, byle bylo latwo dostepne dla Twoich skryptow i niedostepne z zewnatrz. Dokładnie to samo napisałem (najlepiej zapis do plików z rozszerzeniem .php), z tego co wiem w Mambo się podawało dane i hulało, ściągnij sobie może instalkę tego CMS to zobaczysz, lub innych popularnych. Zawsze możesz w kod później zaglądnąć. -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:06 |