![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wysyłam maila w następujący sposób:
Kod mail("mojmail@gmail.com" , "Test działania funkcji mail()" , "Działa!" , "From: serwer@gmail.com\r\ncharset=utf8\r\n") Mail do mnie dochodzi, ale mam następujący problemy: 1. zamiast polskich znaków dostaję krzaczki. ustawiłem kodowanie takie jak mam na Debianie, czyli utf8, ale to nie pomogło. 2. mail odrazu ląduje w folderze spam ;p Da się je jakoś rozwiązać? P.S. Treść maila jaką otrzymuję, to: Kod charset=utf8
DziaĹ‚a! Ten post edytował kuba_ 28.12.2007, 11:01:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co tam nawyprawiałeś
![]() $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2 \r\n"; $headers .= "From: \panX\" <panX@gmail.com>\n"; mail("mojmail@gmail.com", "Test działania funkcji mail()", "Działa!", $headers); Ten post edytował ayeo 28.12.2007, 11:27:49 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mail dochodzi tak jak wcześniej: nie ma polskich znaków i ląduje w spamie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry, wkleiłem nie to co miałem
zamień $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2 \r\n"; na $headers .= "Content-type: text/html; charset=utf8 \r\n"; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ląduje w spamie, bo podajesz się za serwer gmail.com w from a nim nie jesteś.
-------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
1. Treść maila uwzględnia już polskie znaki, dzięki temu kodowi co zarzucił ayeo. Tylko jest tutaj mały problem: w temacie wiadomości nadal są krzaczki.
2. Jak wysyłam wiadomość od: $headers .= "From: \serwer\ <mailer@byleco.com>\r\n"; to też ląduje w spamie. Co ja mam tutaj podać za dane, żeby gmail go tak brzydko nie traktował. 3. W powyższym przykładzie otrzymuję maila od: "serwer" <"serwer">, a czemu nie od serwer <mailer@byleco.com>?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do spamu to problem lezy w nieprawidłowym nagłówku.
A co polskich znaków to trzeba przekonwertować kodowanie. Jak masz strone zrobiona w UTF-8 to ta funkcja powinna ci zadziałać prawiodłow. Bynajmniej na moich stronach działa ona jak się należy bo swego czasu też miałem problem z kodowaniem itp. Ale sobie poradziłem. Kod function MailTo($title, $text, $mailtto, $mailfrom, $mailfrom_name)
{ $user_mail = $mailtto; $subject = $title; $subject = "=?UTF-8?B?".base64_encode($subject)."?="; $header = "Reply-to: $mailfrom_name <$mailfrom>\r\n"; $header .= "From: $mailfrom_name <$mailfrom>\r\n"; $header .= "Return-Path: $mailfrom_name <$mailfrom>\r\n"; $header .= "Content-type: text/html; charset=ISO-8859-2 \r\n"; $header .= "MIME-Version: 1.0\r\n"; $text = iconv("UTF-8","ISO-8859-2", $text); //konwertuje tekst z utf na iso return @mail($user_mail, $subject, $text, $header); } |
|
|
![]()
|
|
Fajną funkcję napisałeś
![]() Ktoś ma jakieś sugestie? Ten post edytował kuba_ 28.12.2007, 13:00:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm u mnie działa ale to pewnie dlatego ze leci z innego serwera.
Spróbuj wywalić linike: $header .= "From: $mailfrom_name <$mailfrom>\r\n"; i sprawdz. Bo generalnie nie można się podszywac pod serwer. A jeżeli to nie wyapli to w tą linike wpisz faktyczny adres email serwera z którego wysyłasz. |
|
|
![]()
|
|
usunąłem tą linijkę i wszystko śmiga! Wielkie dzięki!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.08.2025 - 15:21 |