![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a więc chcę dodać w swojej galerii mozliwość oceny zdjęć, no i przeglądałem posty i ogólnie mam już wstepny pomysł... tylko czy dobry
![]() a wiec dodam do bazy tabele ocena, i wniej pole id, id_zdj, ocen, suma_cen no i wiadomo, formularz który w którym bedziemy wybierac ocene od 1-5.... ale nie bardzo wiem jak zrobic zapytanie, które bedzie, tak jakby tworzyło sume wszystkich ocen, bo z ilością myśle ze sobie poradze... czy np. jak wybiore powiedzmy 4, to jesli pobiore powiedzmy wartosc z bazy i dodam do niej to i zapisze sowrotem w tym samym polu to bedzie działac ![]() aha, no i jak zrobic, zeby np. uzytkownik nie mogł dwa razy oceniac... to znaczy jak teraz ocenie, to jak wejde w ocenianie, to bede mial komunikat ze juz oceniłem to zdjecie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Co do ostatniego to zapisuj ip dodajacego ocene albo wysylaj cookie i sprawdzaj czy jyz bylo takie ip albo czy jest cookie albo najlepiej zrob obydwa
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj do tabeli kolumne IP, wywal sume ocen i ilosc
id, id_zdj, ip w tabeli ze zdjeciami, zrob pola do kazdego zdjecia: "suma_ocen" - ktore bedziesz uzupelnial przy kazdym glosowaniu "ilosc_ocen" - wiadomo, ilosc osob, ktore glosowalo pierwsza tabela "oceny" bedzie tylko do blokowania IP osob, ktore juz glosowaly na dane zdjecie reszte mozesz zmieniac w tabeli ze zdjeciami i np:
Ten post edytował my salsa 24.12.2007, 00:07:50 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... jeśli chcesz by jedna osoba mogła głosować na jedno foto.. to dla każdego głosu musisz mieć rekord w tabeli... albo... mieć rekord z ip i dodawać ipki... czyli: masz w bazie ip 127.0.0.1 to po zagłosowaniu w bazie zostaje 127.0.0.1i jeszcze dopisuje np. 1.12.1.1 czyli wychodzi 127.0.0.1|1.12.1.1 potem przez explode rodzielasz ip, i masz w tablicy ipki... tak samo z cookie;]
a co do ocen... jeśli chcesz dla każdego glosu jeden rekord... to masz pola z id fotki, wielkością głosu, czasem, ip glosującego i cookie potem tylko wyciągasz rekordy i obliczasz średnią prostym kodem
w średnia masz już średnią fotki a jeśli chcesz dawać dla każdej foty jeden rekord.. każda fotka by miała wpisaną ilość głosowań i łączną sume ocen np. glosowań 5, suma 25... obliczasz średnią arytmetyczną(25/5) i dostajesz ocene łączną... czyli 5:P Sposób nr.1 bardziej funkcjonalny sposób nr.2 chyba mniej zasoborzerny... @salsa... buuu pierwszy byłeś:( <piwo> stawiam za to:) Ten post edytował dadexix 24.12.2007, 00:10:41 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... ip osoby odwiedzajacej to chyba nie najlepszy pomysł, bo jesli ktos jest w sieci osiedlowej jak ja, to chyba inna osoba nie bedzie mogła juz dodac swojej ocey do zdjecia (z tej sieci oczywiscie) - chyba ze sie myle
wiec lepszym rozwiazaniem jest chyba ciacho... bo zostanie u potencjalengo oceniajacego.... chyba ze usunie cookie nie wiem... ale jakos to bede musial rozwizac.... tylko jeszcze nie wiem jak twrzyc ciacho takiej osoby oceniajacej... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:06 |