![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
mam pewien problem, szukalem rozwiazan w necie ale akurat na ten temat nie bylo mowy. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Visty business(niestety na moim laptopie nie moge zainstalowac XP:/) i chcialem postawic server apacha, niestety po wielu perypetiach nic z tego nie wyszlo, potem pomyslalem ze zainstaluje krasnala bo tam niby wszystko pieknie skonfigurowane, zainstalowalem go jako administrator, ustawilem port na 81, wszystko sie odpala, zadnych bledow, wszystko jak z bajki...ale....no wlasnie i tu jest problem, gdy sprawdzam http://localhost/ otwiera mi sie pusta strona( bez "It work's, czy tablicy z parametrami servera, czy katalogami) po prostu pusta strona niby wszystko dziala ale zwykle sprawdzenie localhosta jednak nie dziala a powinno cos innego byc niz pusta strona:( moze czegos nie ustawilem, nie wiem, ma ktoś jakiś pomysl co to moze byc? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Skoro strona sie wyświetla to znaczy, że działa. Pod Vistą na pewno śmiga WAMP więc polecam gorąco ma naprawde dużo opcji (mówie o włączaniu modułów do php ia apacha przez wybieranie w menu - zero grzebania w konfigach) dodatkowo ma opcjie test port 80 czyli dla Twojego przypadku by się nadało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli na laptopa masz wykupiony OEM Visty to legalnie możesz zainstalować sobie XP PL. Potrzebny ci jakikolwiek nośnik. Dzwonisz do wsparcia technicznego Microsoft, podajesz swój klucz do Visty i oznajmiasz, że chcesz zrobić downgrade do XP. Chłopcy z Microsoftu blokują twój klucz Visty i w zamian podają ci klucz do XP. To spawdzona informacja - przetrenowałem to osobiście...
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
nieco odbieglismy od problemu no ale ok:P
mam oryginalne plytki zarowno visty jak i xp oraz laptopa hp pavilion dv9640 ktory juz przy zakupie mial viste home premium, probowalem roznych trikow no ale nie da rady zainstalowac xp( mam xp z sp2) plyta z xp nie posiada bowiem kontrolerow do dysku twardego tegoz laptopa i podczas instalacji oznajmia mi ze nie wykrywa dysku i przerywa instalacje, z poziomu visty tez jest niemozliwe zainstalowanie wczesniejszego systemu....wyglada na to ze nowsze laptopy sa przystosowane tylko i wylacznie pod viste a dziadek xp odchodzi powoli w zapomnienie:/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%)
|
heh - też przez to przeszedłem...
poszukaj na stronce producenta laptopa, czy nie ma programiku który generuje dyskietkę (tak - dyskietkę) ze sterownikiem do dysku SATA dla potrzeb instalacji XP. Potem w czasie instalacji XP (na samym początku) naciskasz F6 - zaznaczając, że chcesz wgrać własny sterownik HDD. Później XP poprosi cię o włożenie dyskietki i instalka powinna rozpoznać twój dysk... u mnie się tak nie udało - nie mam wbudowanego FDD, a FDD podpiętego na USB biedny instalator XP nie chciał zobaczyć. ale jest jeszcze jedna możliwość - i z niej skorzystałem - w BIOS'ie lapcia wyłączyłem parametr o nazwie 'SATA native mode' - i od tej chwili XP widziało dysk jak o zwykły IDE - instalka poszła bez problemów. co ciekawsze - zrobiłem testy nie nie ma zauważalnego spadku wydajności dysku w tym trybie. a czy cała operacja się opłaca? mój laptop pod Vistą ledwo dyszał... na odpalenie systemu czekałem prawie 3 minuty, Word podnosił się prawie minutę, cały czas w czasie pracy wariował dysk twardy... a pod XP mam teraz postawione pełne środowisko developerskie (Apache, PHP, MySQL) mnóstwo softu sieciowego i do obróbki grafiki , CZTERY przeglądarki (FF2, IE6, IE7 i O9) - i wszystko śmiga aż miło sam wyciągnij wnioski, pozdrawiam... Ten post edytował nevt 15.12.2007, 12:47:04 |
|
|
|
|
|
|
|
smuteczek (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
nie mam w biosie opcji o ktorej wspomniales, nie mam wbudowanej stacji fdd i nie mam zewnetrznej zeby sprawdzic... chyba jestem skazany na viste:/ co prawda widzialem na sieci win xp przerobiony przez kogos, ktory zawieral dodatkowe sterowniki do dyskow, no dobra zeby byc szczerym to juz nawet przetestowalem ta instalke:P wykryla dyski ale na dalszym etapie instalacji cos sie sypalo(niebieski ekran) co do Wampa to jeszcze nie mialem czasu sprawdzic....no ale co z tym krasnalem, aha zapomnialem dodac ze gdy sprawdzam localhost to to samo jest gdy apache jest wlaczony i gdy jest wylaczony - otwiera sie czysta strona i tyle....gdzie moze byc problem? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
OT: Vista jest dobrym systemem operacyjnym...
|
|
|
|
|
|
|
|
nikt nie twierdzi ze jest zlym systemem....ale na pewno brak mozliwosci zainstalowania innego systemu nie jest dobra opcja:/
zgodnie z rada zamienilem krasnala na wampa, racja wszystko jest ok, server niby online....ale problem ciagle nie rozwiazany!!!!:-( nadal nic tylko blank page, gdy sprawdzam localhosta na mozilli to jest pusta strona a gdy sprawdzam na IE7 to jest the page cannot be found, 404 error, z tego wynika ze moze cos w systemie mam nie tak ustawione, ale co?:-/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2007 Skąd: wwa Ostrzeżenie: (0%)
|
tak sie zastanawialem i nie wiem jak ci to powiedziec.
napisales ze ustawiles port 81 a jak widze z twojego opisu problemu probujesz sie ladowac na 80 (ktory nie dziala. w takim wypadku powinienes wejsc na adres http://localhost:81/ bo to bedzie prawidlowy port dla twojej konfiguracji. ps. apache juz od dawna byl i jest kompatybilny z vista, obsluga uslug niewiele sie zmienila |
|
|
|
|
|
|
|
nie wiedziales jak to powiedziec ale ciesze sie ze jednak to zrobiles....szacuneczek przyjacielu i wielkie dzieki, dziala! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 00:01 |