Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [css] pozycja tekstu, "nachodzenie tekstu na text"
dem

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej ho, mam problem ;]

Robie projekt na uczelnie w oparciu o html i JS, i w zakonczeniu tego przeszkadza mi pewna glupia sprawa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) . Otóż, chce zrobic aby text nachodził na tekst (ale nie wiem jak), oczywiscie absolute raczej odpada bo ma dzialac na kazdej rozdzielczosci.

przyklad dzialania:
(IMG:http://q2tdpm.pl/dem/strzalki.gif)

niestety nie moglbym tego zrobic w formie obrazka bo za pomoca JS bede kolorowal te strzalki :S
za szybka pomoc bede b. wdzieczny ;]

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jeśli chcesz nałożyć coś na coś w CSS to pozostaje Ci tylko pozycjonowanie absolutne.
I skąd opinia że kłóci się to z elastycznością w zależności od rozdzielczości? Przecież można pozycjonować absolutnie względem obiektów ułożonych relatywnie.
+Quote Post
dem

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat(mike @ 9.12.2007, 16:32:11 ) *
I skąd opinia że kłóci się to z elastycznością w zależności od rozdzielczości? Przecież można pozycjonować absolutnie względem obiektów ułożonych relatywnie.

opinia niedoswiadczonego uzytkownika css'a ;] ok, chcialbym jednak zebys podal mi przyklad jak pozycjonowac absolutnie wzgledem obiektow relatywnych? Jestem niestety zielony z css i moja wiedza ogranicza sie do podstaw ;]

bedzie wdzieczny,

pozdrawiam

edit#1: znalazlem via google:
Cytat
ozycjonujesz główny blok (u ciebie właśnie DIV2) na samym środku (margin: auto; a do tego position: relative;) potem w nim wstawiasz mały blok, który pozycjonujesz absolutnie dając mu taką pozycje która wyjedzie poza ramy głównego w odpowiednie miejsce.

Jednym słowem, pozycjonowanie absolutne względem relatywnego smilingsmiley.gif

Jest to jeden ze sposobów, zarazem najprostszy.

ale nie do konca rozumiem ;]

edit#2: ok, kwestia wpisz -> sprawdz. Wpisalem, sprwadziłem, działa, teraz tylko musze to ladnie ulozyc ;] thx za pomoc

do zamkniecia

Ten post edytował dem 9.12.2007, 16:41:53
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:05