![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem nowym użytkownikiem wiec jeśli coś robie nie tak proszę mnię o tym poinformować w miarę łagodny sposób a nie zareaz się na mnie rzucając ;0 Teraz mój problem.
Zrobiłem coś takiego: CREATE TABLE `test` ( `id` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, `opjca1` varchar(50) default NULL, `opcja2` varchar(50) default NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM; INSERT INTO `test` VALUES (1, 'zuzia', 'janek'); I do tego takie zapytanie: UPDATE test SET opcja1 = 'zuzia', opcja2 = " . $_POST['coś_tam'] . " WHERE id='1' I jak w pliku już coś tam wpiszę bo sobie pole typu text stworzyłem (formularz) to za rzadnego grzyba nie chcę zaktualizować pola opcja2 tylko wywala taki komunikat SQL Error Unknown column 'to_co_sobie_wpisałem_do_texta' in 'field list' To wszystko :| co robię nie tak próbowałem się wesprzeć tematem ze http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/update.html ale czytając go mam wrażenie, że wszystko jest O.K. wie ktoś może gdzie popełniłem błąd? Ten post edytował nospor 7.12.2007, 14:42:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem dokładnie, ale mogę strzelić, że w zmiennej $_POST['coś_tam'] masz nie wyeskejpowany apostrof, użyj mysql_escape_string() może pomoże
co do forum to przeczytaj sobie przypięty topic na temat zasad postępowania na tym forum. Wtedy popraw treść postu i dodaj taga do tematu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Na forum proszę umieszczać topici dotyczące ogólnie baz danych. Problemy dotyczące juz konkretnych baz, należy umieszczać na odpowiednich podforach. Nazwy tytułów tematów, których problem wynika z błędnego zapytania: Jesli nie wiemy jaki nadać tytuł, nie kombinujmy w stylu: "Błąd zapytania". Taka informacja nic nie niesie. Zazwyczaj jesli mamy błąd zapytania, to i wiemy jaki to błąd. Uzyjmy go więc jako tytuł naszego topicu. łatwiej później taki topic znaleźć w wyszukiwarce. Taka treść jest w zasadach postępowania i nie wiem o co chodzi z tym tagiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/wstydnis.gif) P.S. dobre jest to, że jeśli dam takie zapytanie będąc w MySQL to działa UPDATE test SET opcja1 = 'zuzia', opcja2 = 'lol' WHERE id='1' to w opcji2 się zmieni na lol nie wywalając żadnego błędu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nospor nie wiem czy to co napisałeś miało być rozwiazaniem ale nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) teraz w pliku mam taki błąd
Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /public_html/test.php on line 11 a linia 11 to właśnie to: Kod <?php
$sql = "UPDATE test SET opcja1 = 'zuzia', opcja2 = '$_POST[coś_tam]' WHERE id=1"; ?> Ten post edytował nightmoon 7.12.2007, 14:49:12 |
|
|
![]()
|
|
Kod co ci podalem jest prawidlowy. ALbo masz blad linie wyzej, albo cos źle wkleiles.
Pokaz dokladnie co masz w pliku i pokaz tez pare lini wyzej |
|
|
![]()
|
|
Tak wygląda zapytanie:
Kod CREATE TABLE `ustawienia` ( `id` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, `nazwa` varchar(50) default NULL, `wybor` varchar(50) default NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM; INSERT INTO `ustawienia` VALUES (1, 'free', 'off'); Natomiast plik do zmian tak: Kod <?php require "include/bittorrent.php"; dbconn(); maxsysop (); loggedinorreturn(); noaccess("test.php", UC_VIP); stdhead("Test"); if ($_POST['ed'] == 1) { mysql_query("UPDATE ustawienia SET nazwa = 'free', wybor = ".$_POST['test']." WHERE id='1'") or sqlerr(__FILE__,__LINE__); } ?> <table align="center" cellpadding="5" cellspacing="5" border="1"> <form action="test.php" method="post"> <input type="hidden" name="ed" value="1"> <tr><td align="center" colspan="2" class="colhead">Sprawy administracyjne</td></tr> <tr><td align="right">FreeLeech</td><td align="left"><select name="test"> <option value="on">Włączony</option><br /> <option value="off">Wyłączony</option><br /> </select></td></tr> <tr><td colspan="2" align="right"><input type=submit value="OK!" class="btn"></td></tr> </form> </table> <? stdfoot(); ?> Pozwole się jeszcze spytać w jaki sposób dać Kod PHP zamiast zwykłego kodu bo jak klikam na button PHP podczas zakładania czy pisania postu nic się nie dzieję |
|
|
![]()
|
|
No i gdzie tu jest moj kod?
wstaw dokladnie to zamiast swojego:
Cytat ozwole się jeszcze spytać w jaki sposób dać Kod PHP zamiast [code] masz uzyc [php] |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie działa wcześniej dając Twój kod musiałem coś zamieszać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Dziękuje za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:48 |