![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanko
musze wyciagnac dane z 3 tabel z pierwszej 7, drugiej 3 i z ostaniej tez 7.. mam dylemat bo naprawde nie jestem pewnyczy odrazu zlaczyc te 3 tabele poprzez join bo kazda z nich zabiera wspolny rekord, i wyciagac wszystkie dane czy rozbic to na 2 zapytania? czy na 3? Z tego co wiem czym mniej zapytan to lepiej ale jak bedzie takie jedno duze? Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu chodzi o to że jeśli jest pare zapytań to:
Kod wywołujesz funkcje mysql_query i to robisz tyle razy ile jest zapytań a jeśli jest jedno duże to zwiększa się tylko czas przetważania i "lotu" odpowiedzi z servera do strony....Zapytanie leci(teraz czekasz aż dojdzie) zapytanie dochodzi i jest przetważane(czekasz aż przetworzy) Zapytanie jest wysyłane z powrotem z servera mySQL do PHP wraz zdanymi(czekasz aż dojdzie) zapytanie jest przetważane przez skrypt Sam sobie odpowiedz co lepsze... Ten post edytował dadexix 25.11.2007, 12:42:56 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
le czy czas przetwarzenia calego(1+2+3) jest rowne sumie pojedynczych przetwazan dla kazdego z elemetow (1)(2)(3)
i czy wspolczynik czaslotu1/dane1 bedzie rowny czaslotu2/dane2 ? czy to na to samo wychodzi? proszę o konkretne stwierdzenie co lepsze:P ktos odpowie? Ten post edytował mazc 25.11.2007, 22:12:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
le czy czas przetwarzenia calego(1+2+3) jest rowne sumie pojedynczych przetwazan dla kazdego z elemetow (1)(2)(3) i czy wspolczynik czaslotu1/dane1 bedzie rowny czaslotu2/dane2 ? Prawie na pewno czas przetwarzania jednego dużego zapytania będzie krótszy os sumy zcasów przetwarzania trzech osobnych zapytań. Przesyłanie do skryptu wyników końcowych też da lepszy efekt niż przesyłanie danych pośrednich. Opcja jednego dużego zapytania będzie lepsza. Ten post edytował cicik 25.11.2007, 22:35:22 -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze poprostu sprawdz jaki bedzie czas wykonania policzk mili sekudny i juz. Osobiscie był bym za 1 zapytaniem jezeli jest tobrze zrobione a kolumny w bazie maja odp typu i masz indexy bedzie szybko i sprawnie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:44 |