![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z którym męcze sie już od kilku godzin. Formularz, uprosciłem do jednego pola tekstowego aby skupić się na problemie. Oto treść skryptu php (plik: data.php): <? header("Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2"); ?> <? mail(mój@mail.com, "zamowienie", "$imie"); ?> Oto treść kodu html (plik: index.htm): <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> <title>Nowa strona 1</title> </head> <body> <form method="POST" action="data.php"> <p><input type="text" name="imie" size="20"><input type="submit" value="Prześlij" name="B1"><input type="reset" value="Resetuj" name="B2"></p> </form> </body> </html> Po wysłaniu plików na polski serwer np w nazwa.pl formularz działa poprawnie. Na podany w skrypcie adres e-mail zostaje wysłany tekst (zmienna imie). Gdy pliki wyśle na serwer zagraniczny pojawia się problem. Na podany w skrypcie adres e-mail zostaje wysłana wiadomość, która jest pusta. Wpisana w formularzu zmienna imie nie jest wyświetlana w meilu. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Przetestowałem ten formularz na 5 serwerach i na każdym polskim serwerze działał jak powinien. Proszę o jakieś sugestię gdzie tkwi problem. Pozdrawiam Ten post edytował irkasta 25.11.2007, 12:22:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_GET['imie'] ... kup sobie nową książkę bo ten sposób co prezentujesz był używany 10 lat temu i już na większości serwerów nie działa
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole i dodaj bbcode
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję, już wszystko działa.
Co do książki to kupię bo narazie żadej nie mam ![]() Kolejna prośba o radę... Chciałbym aby wiadomość wysłana przy pomocy funkcji mail trafiała nie tylko na podany przezemnie w skrypcie adres e-mail ale również na adres osoby która wypełniała formularz. Oczywiście w formularzu będzie pole na adres e-mail a w skrypcie będzie to zmienna mail. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywołaj mail() dwa razy z dwoma róznymi adresami...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dla pewności...
Czyli wystarczy, że wywołam funkcje mail jeszcze raz na przykład jedna pod dugą jak ponieżej ? <? mail(mój@mail.com, "zamowienie", "$imie"); mail(mój@mail.com, "zamowienie", "$imie"); ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, mozesz tak uzyc lub poczytac o mozliwosci wysylania jako CC lub BCC
![]() //edit uzywaj formatowania kodu na forum, ladniej i czytelniej to wyglada. Ten post edytował trucksweb 17.12.2007, 01:53:52 -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Następna sprawa....
Co i gdzie trzeba wstawić do skryptu aby wiadomość, która przyjdzie na wskazany w fucji mail() adres miała odpowieni temat i jej nadawcą w skrzynce pocztowej był nadawca tzn np jego imię i nazwisko oraz podane by było, że ta wiadomość została wysłana z meila, który on podał w formularzu? Czyli mamy skrypt: CODE $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko]; $mail = $_POST['mail']; <? mail(mój@mail.com, "kontakt", "$imie"); ?> W tym przypadku na skrzynkę pocztową przyjdzie e-mail, którego temat to: kontakt a jego nadawcą jest coś w tym stulu: 124324@nazwaserwera.com. Jak to zmienić? Ten post edytował irkasta 17.12.2007, 02:12:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:54 |