Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL] błąd po przeniesieniu bazy danych na inny serwer
piano

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. guitar.gif
Mam pytanko. dry.gif
Po przeniesieniu bazy danych na inny serwer (zmieniana dostawcy), pojawił mi sie taki komunikat.

1. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument IS NOT a valid MySQL result resource IN /home/podk/public_html/proba/aktual.php ON line 10

Prośba o 2 zdania komentarza bo nie wiem jak za to sie zabrać...

P.S. Dodam że na starym serwerze wszysko działało a samą bazę importowałem tak więc wpisy powinny być ok.
Dzieki.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Przyczyn moze byc milion. Za malo dales szczegolow.

A czy ty przenosiles tylko baze, czy php tez poszlo na inny serwer? Bo jesli php tez, toblad moze byc zwiazany z register_globals. Jesli do zmiennych z forma/url odwolywales sie tak $zmienna to robiles bardzo źle smile.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
piano

-----

Sprawa wyglądała tak, że
testowałem strony (które łączyły sie z bazą MySQL) na serwerach strefa.pl (MySQL 4.1.19. i PHP 5.0.4).
Później przeniosłem ja na serwery klatka.pl (MySQL 4.1.22-standard-log, PHP 4.4.7).
Baze danych importowałem a strony poprostu wgrałem przez ftp.
Sądziłem, że wszystko powinno być o ok a tu jakieś problemy.

pierwszy komunikat :
  1. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument IS NOT a valid MySQL result resource IN /home/podk/public_html/proba/aktual.php ON line 10

jest wywoływany przez następujący kod :
  1. $query='SELECT * FROM aktualnosci ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 5 ';
  2. $result = mysql_query ($query);
  3. while ($row = mysql_fetch_array($result))

Jest jeszcze jedno miejsce gdzie mam błąd, tj w momencie logowania ze strony do stron zabezpieczonych sesją. (stron admina). Tam otrzymuje taki komunikat :
  1. Warning: session_start() [FUNCTION.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent BY (output started at /home/podk/public_html/proba/aktual.php:11) IN /home/podk/public_html/proba/aktual.php ON line 5
  2.  
  3. Warning: session_start() [FUNCTION.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/podk/public_html/proba/aktual.php:11) IN /home/podk/public_html/proba/aktual.php ON line 5

Powyższy komunikat wywolywany jest przez następującą linike
  1. session_start();

Co mogę w tej sprawie zrobić ?
+Quote Post
nospor

1. <?php
  2. //...
  3. $result = mysql_query ($query) or die('Zapytanie:'.$query.'---blad:'.mysql_error());
  4. //...
  5. ?>

Zapamietaj to do konca zycia!! smile.gif Zobacz jaki blad dostaniesz

Co do drugiego:
Cos leci do przegladarki przed ustawieniem sesji. Jakas spacja? Jakies echo? Przed wyslaniem jakichkolowiek naglowkow nic nie moze pojść do przeglądarki. Gdzie dajesz to session_start() Na samym początku całości?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
piano

-----

Cenne rady nospor, dzięki. guitar.gif
Z drugą częścią Twego postu powoli sobie daje rade.

Gorzej z pierwszym tematem tzn.  Sprawdzałem kilkakrotnie czy wszystko jest ok z host (wybralem localhost), user, haslo, a pozniej nazwę bazy a na stronie caly czas otrzymuje komunikat

1. Zapytanie:SELECT * FROM aktualnosci ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 5 ---blad:Nie wybrano żadnej bazy danych

Czy moze to być spowodowane innymi ustawienieniami (np serwera, konfiguracji bazy danych czy php, no nie wiem...) ?
+Quote Post
nospor

zrob to samo przy woborze bazy danych. Napisze ci wowczas jaki tam masz blad. Miales zapamietac moje rady konca zycia a juz po pieciu minutach nie pamietasz tongue.gif

--------------------

+Quote Post
piano

-----

Ha,... niby takie proste.
Zrobiłem tak jak piszesz, w ten sposób :

1. <?php
  2. $link =mysql_connect("localhost","users","password");
  3. mysql_select_db ("baza") OR die ('Zapytanie:'.$link.'---blad:'.mysql_error());
  4.  
  5. $query='SELECT * FROM aktualnosci ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 5 ';
  6. $result = mysql_query($query) OR die('Zapytanie:'.$query.'---blad:'.mysql_error());
  7. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  8. {
  9. .
  10. .
  11. }
  12. ?>

i ostrzymałem taki komunikat :
  1. Zapytanie:Resource id #2---blad:Access denied for user 'users'@'localhost' to database 'baza'

Sprawdziłem jeszcze taki kod:

1. <?php
  2. $link =mysql_connect("localhost","users","password");
  3. $aaa=mysql_select_db ("baza") OR die ('Zapytanie:'.$aaa.'---blad:'.mysql_error());
  4.  
  5. $query='SELECT * FROM aktualnosci ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 5 ';
  6. $result = mysql_query($query) OR die('Zapytanie:'.$query.'---blad:'.mysql_error());
  7. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  8. {
  9. .
  10. .
  11. }
  12. ?>

i otrzymałem taki komunikat :
  1. Zapytanie:---blad:Access denied for user 'podk_users'@'localhost' to database 'podk_baza'

Kombinowałem jeszcze na inne sposoby i najczęściej miałem komunikat o braku wybrania bazy danych, tzn.
  1. Zapytanie:SELECT * FROM aktualnosci ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 5 ---blad:Nie wybrano żadnej bazy danych

Jestem pewien że baze danych mam dobrze wpisaną. Mam wrażenie jakbym czegoś nie skonfigurował w cPanelu.
Co można jeszcz sprawdzić...?
+Quote Post
nospor

Komunikat bledu wyraźnie mowi, ze user ktorym probujesz sie polaczyc do bazy, nie ma do niej dostepu. Proste smile.gif

--------------------

+Quote Post
piano

-----

Ufff... Krok do przodu.
Dzięki za cierpliwość i wskazówki.
User miał dostęp do bazy ale nie do wszystkich operacji i stąd błąd. Ucze sie jeszcze obsługiwać cPanel.
Dzięki i ide spać... cool.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:43