![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
![]() Mam pytanko. ![]() Po przeniesieniu bazy danych na inny serwer (zmieniana dostawcy), pojawił mi sie taki komunikat.
Prośba o 2 zdania komentarza bo nie wiem jak za to sie zabrać... P.S. Dodam że na starym serwerze wszysko działało a samą bazę importowałem tak więc wpisy powinny być ok. Dzieki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przyczyn moze byc milion. Za malo dales szczegolow.
A czy ty przenosiles tylko baze, czy php tez poszlo na inny serwer? Bo jesli php tez, toblad moze byc zwiazany z register_globals. Jesli do zmiennych z forma/url odwolywales sie tak $zmienna to robiles bardzo źle ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa wyglądała tak, że
testowałem strony (które łączyły sie z bazą MySQL) na serwerach strefa.pl (MySQL 4.1.19. i PHP 5.0.4). Później przeniosłem ja na serwery klatka.pl (MySQL 4.1.22-standard-log, PHP 4.4.7). Baze danych importowałem a strony poprostu wgrałem przez ftp. Sądziłem, że wszystko powinno być o ok a tu jakieś problemy. pierwszy komunikat :
jest wywoływany przez następujący kod :
Jest jeszcze jedno miejsce gdzie mam błąd, tj w momencie logowania ze strony do stron zabezpieczonych sesją. (stron admina). Tam otrzymuje taki komunikat :
Powyższy komunikat wywolywany jest przez następującą linike
Co mogę w tej sprawie zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zapamietaj to do konca zycia!! ![]() Co do drugiego: Cos leci do przegladarki przed ustawieniem sesji. Jakas spacja? Jakies echo? Przed wyslaniem jakichkolowiek naglowkow nic nie moze pojść do przeglądarki. Gdzie dajesz to session_start() Na samym początku całości? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cenne rady nospor, dzięki.
![]() Z drugą częścią Twego postu powoli sobie daje rade. Gorzej z pierwszym tematem tzn. Sprawdzałem kilkakrotnie czy wszystko jest ok z host (wybralem localhost), user, haslo, a pozniej nazwę bazy a na stronie caly czas otrzymuje komunikat
Czy moze to być spowodowane innymi ustawienieniami (np serwera, konfiguracji bazy danych czy php, no nie wiem...) ? |
|
|
![]()
|
|
zrob to samo przy woborze bazy danych. Napisze ci wowczas jaki tam masz blad. Miales zapamietac moje rady konca zycia a juz po pieciu minutach nie pamietasz
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ha,... niby takie proste.
Zrobiłem tak jak piszesz, w ten sposób :
i ostrzymałem taki komunikat :
Sprawdziłem jeszcze taki kod:
i otrzymałem taki komunikat :
Kombinowałem jeszcze na inne sposoby i najczęściej miałem komunikat o braku wybrania bazy danych, tzn.
Jestem pewien że baze danych mam dobrze wpisaną. Mam wrażenie jakbym czegoś nie skonfigurował w cPanelu. Co można jeszcz sprawdzić...? |
|
|
![]()
|
|
Komunikat bledu wyraźnie mowi, ze user ktorym probujesz sie polaczyc do bazy, nie ma do niej dostepu. Proste
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ufff... Krok do przodu.
Dzięki za cierpliwość i wskazówki. User miał dostęp do bazy ale nie do wszystkich operacji i stąd błąd. Ucze sie jeszcze obsługiwać cPanel. Dzięki i ide spać... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:43 |