Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zend Studio for Eclipse BETA
Diwi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pojawiła się pierwsza wersja beta nowego produktu firmy Zend pod nazwą "Zend Studio for Eclipse".

Więcej na oficjalnej stronie projektu: http://www.zend.com/products/zend_studio/eclipse
Go to the top of the page
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Wczoraj ściągnąłem i zainstalowałem i muszę przyznać, że Zend, jak to ma w zwyczaju, odwalił kawał dobrej roboty. W zasadzie klient będzie płacił za PDT Eclipse 3.3 z kilkoma przeróbkami, ale to właśnie za te przeróbki warto zapłacić.

Oto co udało mi się sprawdzić w ciągu godziny:
- edytor WYSIWYG dla plików HTML,
- wsparcie dla FTP (nadal ubogie, ale jest),
- możliwość tworzenia plików PHP Class i PHP Interface. Dzięki wizardowi, podstawowe metody zostaną dodane automatycznie, podobnie jak dołączenia plików, dziedziczenie, itp,
- możliwość generowania dokumentacji PHPDoc podczas tworzenia nowej klasy/interface-u,
- wydaje mi się, że debuger się poprawił (nie używałem go zbyt często w Eclipsie, więc nie mam porównania),
- możliwość rozszerzania o pluginy dostępne dla Eclipse,
- integracja z Zend Framework (możliwość tworzenia plików typu ZendController, ZendModel, itd).

Zapowiada się na bardzo dobre narzędzie. Jeśli Zend się postara i doda porządnego klienta FTP, wówczas będzie to godny następca Zend Studio. Nie wiem tylko ile będzie kosztował.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
NuLL

-----

Pytanie - czy ktos wie jak wylaczyc parsowanie bledow HTMLa ? Dostaje szalu z tym powoli...

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
NoiseMc

-----

Widzialem prezentacje na Zend Con, niektore rzeczy sa przegiete jak na przyklad Refactoring albo automatyczne generowanie getterow i setterow dla pol klasy. Poza tym nie przygladalem sie za bardzo, zainstalowalem na chwile ale nie zaglebialem sie zbytnio, poki co w pracy uzywamy Zend Studio i na pewno tak zostanie przez najblizszy czas.
Ciekawi mnie jak bedzie wygladalo licencjonowanie, mialem zaszczyt jesc sniadanie z Haroldem Goldbergiem - CEO Zenda i opowiadal o kilku opcjach miedzy innymi o darmowej, bardzo okrojonej wersji Neon-a. Podejrzewam ze bylby bez FTP, obslugi bazy danych ale najwazniejsze funkcje bylyby dostepne.

PS. Wlasnie doczytalem: "Any customers under support when Zend Studio for Eclipse is released is entitled to upgrade for free." znaczyloby to ze wszyscy posiadacze Zend Studio maja upgrade do Neon-a za darmo?

Ten post edytował NoiseMc 23.10.2007, 17:12:12

--------------------
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

no wg tego tak jeśli masz aktywną licencje to masz upgrade za free, zresztą teraz tez masz promocję że jak kupisz zend studio to upgrade za darmo (no i 15% zniżki na licencje...)
+Quote Post
craker

-----

zniżkę niby masz ale co z tego jakna polskie realia to cena i tak jest stosunkowo duża smile.gif

--------------------
narazie brak sygnaturki
+Quote Post
NuLL

-----

Cytat(NoiseMc @ 23.10.2007, 17:04:34 ) *
Widzialem prezentacje na Zend Con, niektore rzeczy sa przegiete jak na przyklad Refactoring albo automatyczne generowanie getterow i setterow dla pol klasy. Poza tym nie przygladalem sie za bardzo, zainstalowalem na chwile ale nie zaglebialem sie zbytnio, poki co w pracy uzywamy Zend Studio i na pewno tak zostanie przez najblizszy czas.
Ciekawi mnie jak bedzie wygladalo licencjonowanie, mialem zaszczyt jesc sniadanie z Haroldem Goldbergiem - CEO Zenda i opowiadal o kilku opcjach miedzy innymi o darmowej, bardzo okrojonej wersji Neon-a. Podejrzewam ze bylby bez FTP, obslugi bazy danych ale najwazniejsze funkcje bylyby dostepne.

PS. Wlasnie doczytalem: "Any customers under support when Zend Studio for Eclipse is released is entitled to upgrade for free." znaczyloby to ze wszyscy posiadacze Zend Studio maja upgrade do Neon-a za darmo?

Niech daja tylko dobry edytor - o reszte zadba community Eclipse'a tongue.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
Diabl0

-----

Co prawda nie wiem czy to zasługa Zenda czy Eclipse ale w porównaniu do ZDE bardzo miłym zaskoczeniem jest Formatter - w końcu można go prawie idealnie dostosować do swoich wymagań i preferencji (brakuje mu już jedynie ładnego formatowania tablic klucz => wartość).

Z minusów - jak to w eclipse, nadal brak mojego ulubionego szablonu kolorów jasne na ciemnym a własnoręczne tworzenie takiego jest baaardzo czasochłonne, męczące i czasami chyba niemożliwe (vide smarty i { jak poniżej )

Także debugger wydaje się troszkę lepszy, ale jeszcze za mało z nim pracowałem aby to potwierdzić.

Narazie jednak wracam do ZDE, głównie przez przyzwyczajenie i problemy z kolorowaniem.

--------------------
Blog
+Quote Post
a79rtur

-----

zainstalowalem triala i stworzylem nowy Zend Framework Project. Wszystko fajnie tylko jedna rzecz jest dziwna,
kiedy wchodze ze przegladarki katalog html jest niewidoczny, pozostale tak. Moge natomiast odpalic html/index.php ale tylko z poziomu debbugera. Tez tak macie czy moze ja mam cos z Apache ze nie widze tych katalogow ?

--------------------
php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::..
www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu
+Quote Post
BartekN

-----

Uporał się ktoś z brakiem niektórych polskich znaków jak np. ń, ł, ą etc. ? Bawiłem się w usuwanie skrótów w Generals > Keys, ale niestety nic to nie dało, a przyznam że to jedyna rzecz która mnie wkurza w Zend...
+Quote Post
ldath

-----

Cytat(antirsi @ 17.03.2008, 16:17:46 ) *
Uporał się ktoś z brakiem niektórych polskich znaków jak np. ń, ł, ą etc. ? Bawiłem się w usuwanie skrótów w Generals > Keys, ale niestety nic to nie dało, a przyznam że to jedyna rzecz która mnie wkurza w Zend...

Tak ale nie udało mi się rozwiązać problemu z ń
Window->Preferences->General->Keys

Tam musisz polikwidować skróty typu: Ctr+Alt+....
Wiem że to głupie ale dla Eclipsa prawy Alt czyli Alt gr to to samo co Ctr+Alt+

Nie udało mi się znaleźć miejsca zdefiniowania skrótu Ctr+Alt+N tworzącego nowy plik PHP. Jak ktoś znajdzie to proszę o info.

Ten post edytował ldath 28.05.2008, 20:02:10
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

ildath: moze: Ctrl+3, wpisz "new file", [ENTER] troche na okolo - ale ta funkcja jest bardzo potezna smile.gif

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
tutankh

-----

Window->Preferences->General->Keys,
Guzik 'Advanced',
Odhaczamy 'Filter uncategorized commands',
Filtrujemy wpisując 'New PHP Document',
i wywalamy/zmieniamy.

Pozdrawiam,
t
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:02