![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele: miasta (id, nazwa, kod, szer_geo, dl_geo) i uzytkownicy (id, nazwa, login, haslo, miasto_id)
i chce wykonac zapytanie:
Wykonujac to zapytanie z poziomu php nie otrzymuje wartosci pol "id" i "nazwa" dla miasta, gdyz sa nadpisywane przez pola "id" i "nazwa" z tablicy "uzytkownicy". Chcialbym wiec, aby DBMS do kolumn z tabeli "miasta" dopisal prefiks "miasta_" a do kolumn z tabeli "uzytkownicy" dopisal prefiks "uzytkownicy_". Czy jest to w jakis sposob mozliwe? Nie interesuje mnie nadawanie alisu dla kazdej kolumny z osobna (za pomoca polecenia AS), gdyz liczba atrybutow w kazdej z tabel bedzie duzo wieksza i bardzo niewygodnie byloby kazdy atrybut z osobna aliasowac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to jeśli znasz schemat (tj. kolejność w jakiej ułożone są pola w tabeli) i się on nie zmienia to możesz zamiast asocjacyjnie odwoływać się indeksem przekazując PGSQL_NUM do pg_fetch_array()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:23 |