![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Powiedzmy, że mam stronę www.strona.pl/pokazuzytkownika.php?id=7645
Jego dane wyczytuję z bazy poprzez zapytanie z WHERE id = $_GET[id]. Wszystko ładnie, tylko pozostaje kwestia bezpieczeństwa, bo przecież w tego $_GET'a sporo można sobie wpisać, UNION jakiś czy coś. Czytałem na stronie głównej artykuł o tym i powoli usuwam luki z zabezpieczeniach:
Czy to wystarczy, i czy w ogóle dobrze robię? Ten post edytował Wieviór 23.09.2007, 12:13:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
według mnie to wystarczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Wieviór - no nie jesteś nowy na forum...(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Tak, takie coś powinno wystarczyć, jednak pamiętaj, że skoro potrzebujesz id, to nie baw się w usuwanie tagów, itp, lecz od razu przejdź do rzeczy. Możesz sprawdzić przy pomocy is_numeric, czy zmienna jest liczbą lub zrzutowac przy pomocy (int).
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
@Cysiaczek: Słusznie szefie, już poprawiam ;]
@batman: Podałem zły przykład, rzeczywiście gdy mam int to nie ma problemu, bo mogę zrobić jak pokazałeś, ale gdy to jest np. nazwa użytkownika przy logowaniu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jeśli pobierasz dane od użytkownika, które przesyłasz do bazy danych trzeba:
1. strip_tags. 2. Czasem dla pewności można użyć htmlentities. 3. Użyć funkcji escape_string. Dobrym zwyczajem jest ograniczyć długość ciągu, jaki jest podawany przez użytkownika. Najpierw w JS sprawdzić długość, następnie po stronie serwera. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:56 |